Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як фіксувати пошкодження будинків та споруд у громадах – поради від U-LEAD

Через повномасштабне вторгнення росії та бойові дії на території громад руйнуються житлові будинки, об’єкти інфраструктури комунальної та приватної власності. Про алгоритм фіксації пошкоджень та руйнувань будівель та споруд дізналися учасники інформаційної сесії, яку провела команда Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Запорізькій області.

Правильно фіксувати та збирати факти пошкодження будинків, споруд та об’єктів будь-якої форми власності – це важливе завдання, яке постає перед громадами. В останні тижні законодавство в цій сфері зазнало змін: було спрощено порядок фіксації пошкоджень та руйнувань. Саме тому експерти U-LEAD підготували роз’яснення щодо алгоритму дій органів місцевого самоврядування під час документування обстежень, визначення збитків та заподіяної шкоди, – зазначила Світлана Сельдіна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Запорізькій області.

Спікери ознайомили учасників із основними змінами законодавства щодо процедури фіксації пошкоджень та руйнувань, наголосили на розширенні повноважень керівників громад та ризиках, які виникають у зв’язку з цим. Говорячи про зміни, вони зупинилися на видах обстежень: комісійному і технічному.

Обстеження постраждалих об’єктів інфраструктури, житлових будинків та споруд буде проводитися за рішенням уповноваженого органу шляхом комісійного або технічного обстеження. У першому випадку передбачається фіксація незначних або середніх пошкоджень, у другому – йдеться про значні руйнування та пошкодження, – зазначили спікери.

Під час інформаційної сесії учасників ознайомили з алгоритмом дій органу місцевого самоврядування у випадку руйнування будівель та іншої інфраструктури на території громади:

  1. Необхідно поінформувати про пошкодження об’єктів або будинків відповідні органи, визначити зону ураження, повідомити населення про ризики та провести інші невідкладні дії.
  2. Скласти план робіт, створити комісію.
  3. Провести комісійне обстеження, за результатами якого складається акт.
  4. В разі необхідності визначити виконавця робіт з технічного обстеження.
  5. Затвердити програму робіт, технічне завдання, вжити заходів для убезпечення обстеження.
  6. Провести технічне обстеження, результатом якого має бути висновок щодо подальших кроків (капітальний ремонт, демонтаж, тощо).

Серед особливостей слід додати наступне. Замовником технічного обстеження проведенням може бути власник або уповноважений орган. І власник, і уповноважений орган мають поінформувати один одного про початок робіт, а по завершенню надати копію акту технічного обстеження, – підкреслили спікери.

Спікери інформаційної сесії – Марина Лобова, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області; Вікторія Троценко, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН