Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський виш готовий приймати вступників

Ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський дав розлоге інтерв’ю інтернет-виданню «Новамедіа», де розповів про вимушене переміщення центру управління університетом до Івано-Франківська, вступну компанію-2022 та особливості реалізації освітнього процесу.

Херсонський державний університет з зрозумілих причин зараз розташований в Івано-Франківську. Чому саме Івано-Франківськ?

Перше була ідея розміститися в Національному університеті Біоресурсів в Києві Тим паче ректор Станіслав Миколайович Миколаєнко наш земляк, херсонець. Але ми розуміємо, що є питання безпеки.

Тому ми порахували і параметри нашого університету подивилися, а також зважаючи на те, що в Івано-Франківську є такий чудовий університет, є розуміння, дружні зв’язки, тому зупинилися на Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника.

Ректор Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника Ігор Цепенда, надав нам корпус, який знаходиться в історичному місці – це для управління. Плюс нам надано ноутбуки, сервери, відповідний цифровий простір на своїх захищених серверах і багато-багато іншого, що сукупно дозволяє вирішувати наші проблеми.

Івано-Франківськ розташований в більш-менш безпечному місці, є хороша інфраструктура, певним чином логістично комфортно, дружнє оточення – все це і визначило наш вибір.

Крім того, що ректор Прикарпатського університету брав участь у конференції трудового колективу, спільно провели перше засідання Вченої ради. Що тут додати?… Виникають питання, звертаюсь до пана ректора – вирішує, відверто, я навіть не чекав такого рівня відносин. Більш того, вирішуємо питання ремонту приміщень, як бачите, на певний час ми можемо працювати.

До питань, які дуже турбують херсонців, особливо, які в окупації, а діти мають бажають навчатися у ВНЗ чи продовжують навчання. Вступна кампанія 2022. Особливості вступу для херсонців.

Міністр освіти на одній з нарад чітко сказав: «Ми будемо боротися за кожну дитину». Тому, всі діти, батьки, які знаходяться на цій «небезпечній» території, на території Херсонщини повиннні знати:

– Мотиваційний лист. Подає через інтернет-ресурси. Навіть якщо там кримський провайдер, нічого секретного там нема
– Співбесіда. Також не потребує особливого захисту.

Запрошуємо. Всі спеціальності представлені. З викладачами працюємо, цифрова інфраструктура є. До того ж, всі будуть прийняті «на бюджет».

 

Співпраця між навчальними закладами під час війни зупинилася чи продовжується?

До нас зверталися і звертаються за співробітництвом університети з усього світу. Це є констатація факту, що наш ВНЗ достатньо широко представлених у різних базах даних. Все, це вказує на певний статус. Зараз, ми не маємо жодних відносин з ворожою країною, ні наукових, ні академічних.

В той же час ми спілкуємося з багатьма, для того щоб розуміти ситуацію. У нас окопи специфічні. Освітні. У кожного свої окопи. І це дуже важливо. Кожен має працювати на своєму місці, наближати Україну до перемоги.

 

Які умови вступу до ХДУ для херсонців – ВПО?

Якщо дитина знаходиться на підконтрольній території, то вона повинна мультипредметний тест здавати.

Тут можна сперечатися, бо півтори років карантин, пів року війна, плюс статус ВПО, то я вважаю, що не зовсім правильно. Але це моя така позиція. Я вважаю, що люди, які змушені були покинути цю територію, повинні мати однакові умови, що й ті, які знаходяться там. Бо коли вони могли навчатися? В яких умовах вони знаходилися? Чи мали вони доступ до шкіл, тощо. Вони могли виїхати раніше, а можуть і зараз виїжджати. Хоча виїжджати з Херсонщини – це постійна небезпека, або бути розстріляним або потрапити в фільтраційний табір чи ще щось. Я теж виїжджав і бачив все на власні очі, тому не маю морального права говорити, щоб діти виїжджали.

Отже, херсонці, які виїхали та отримали статус ВПО окрім мотиваційного листа та співбесіди здають ще мультипредметний тест?

Так, але у нас буде особливе відношення до таких дітей, враховуючи ситуацію. У нас є домовленості з Ігорем Євгеновичем Цепендою (ректор Прикарпатського національного університету імені Стефаника-НОВАМЕДІА) про те, що ми можемо використовувати їх навчальні аудиторії, лабораторії. Більше того, якщо дехто з викладачів з певних причин не зможе взяти участь в навчальному процесі, то він дає нам своїх викладачів. Він не каже: «Тоді віддавайте нам студентів». Ні! Мародерства тут ніякого нема. Хай діти навчаються в Херсонському державному університеті, ми допоможемо навіть викладачами – така позиція.

Тобто, якість ми гарантуємо 100-відсотково. Всю базу Прикарпатського Національного університету ім. В.Стефаника ми маємо право повністю використовувати. Це згідно рішення ректора і Вченої ради університету. Тут Україна єдина від півдня до заходу. Ніхто не використає наше складне положення, щоб займатися мародерством. Це дуже важливо, люди про це мають знати!

А головне, випускники отримають українські дипломи. А українські дипломи в усьому світі визнають. Крім того, у нас високі рейтинги. Навіть оці «товаріщі» визнають.

Херсонці, які на тимчасово окупованій території будуть навчатися дистанційно, а ті, які тут – зможуть навчатися на базі Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Вірно?

Так. А ще, сподіваємось, що найближчим часом повернемось додому.

До ХДУ можуть вступати не тільки херсонці? Діти з усієї України зможуть також вступати до ХДУ?

Так, звичайно. Діти з усієї України можуть вступати до нас. Крім того, є херсонські діти, що приїхали в сусідні області, вони нас добре знають, запрошуємо їх вступати до нас на навчання.

 

Для вступу до вишу вступники-хлопці мають подати приписне свідоцтво про взяття на військовий облік. Не всі мали можливість вивезти такий документ, це було небезпечно. Як вирішується це питання?

Не хвилюйтеся. Питання вирішується. Чи є проблеми? Точно є! Чи багато проблем? Так, їх дуже багато! Але головне, я хочу щоб всі пам’ятали 5 простих речей, це пріоритети:

Перше – це життя і здоров’я
Друге – це документи
Третє – це гроші
Четверте – це те, що чогось вартує, якісь коштовності тощо
П’яте – це твоє ім’я, репутація, все те, що ти привіз сюди. Чи зможеш ти це використовувати.

І лише на останньому місці – те, що ти надбав за життя (квартира, будинок, тощо). Все забрати не можна. Тому треба вирішувати, така логіка життя….

 

Яка ситуація з тими викладачами, які залишилися в Херсоні?

Стипендія академічна виплачується, стипендія соціальна виплачується, зарплата – виплачується.

Так, після захоплення у нас виникає 3 категорії наших колег:

– колеги, які продовжують працювати, все закривають і не важливо, де вони знаходяться;

– колеги, які за своїми функціями далі не можуть працювати, наприклад, прибиральниця, вона не прибирає в окупантів. Ми її не звільняємо, ми платимо простій, вона отримує кошти;

– ті, хто пішли на співпрацю з окупантами, то з ними розбираються правоохоронні органи. Але, згідно з чинним законодавством ми з ними призупиняємо трудові відносини. Бо я не суддя і не слідчий, я не можу звільнити людину не маючи на це причин. Це моя позиція. Цим ми відрізняємося від тих, хто на нас напав, бо вони забирають без суду і слідства. Я так точно діяти не буду. Тому, буде рішення суду – будемо звільняти, а поки призупиняємо трудові відносини.

 

Чи володієте ви інформацією про те, де знаходяться ваші студенти? Хто з них виїхав за кордон?

Так, ми повністю володіємо цією інформацією, дані щомісяця оновлюємо. У нас є відомості і щодо співробітників, студентів та викладачів, ведемо такі інформаційні таблички постійно.

За матеріалами інтернет-видання «Новамедіа»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН