Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через збройну агресію російських військових у Чорному морі гинуть дельфіни

Про стан екосистеми розповів Іван Русев, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст, представник Національного природного парку “Тузлівські лимани”.

Розпочалася 117 доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Україна в вогні і палає від сходу до заходу, із півдня до півночі. Наш ворог – московська хунта, російський фашистський режим. Гинуть наші діти, жінки, чоловіки і самі достойні солдати і солдатки світу. Божевільні мутанти і загарбники не вмиють цінувати ані природу, ані культуру, ані вільних людей. Але природа Чорного моря зараз відчуває все негативне від рашистів на себе . Про незвичайність Чорного моря люди говорили і до Геродота, але давньогрецький історик був першим (V століття до нашої ери), хто, побачивши його, категорично заявив: «З усіх морів Понт Евксинський – найчудовіше море…» (з грец., понт евксинський – гостинне море). Ми можемо радіти нашому прекрасному морю, його дивовижним мешканцям, синьому небу над ним, гарячому піску, мільйонам черепашок на пляжі – радіти та відчувати все це – одним, єдиним цілісним збалансованим світом дивовижного природного явища, особливо дельфінам. Але зараз наше море забруднюється рашистами, його бомблять, воно потерпає від неймовірних потужних сонарів і воно заміновано. І все це впливає не тільки на людську поведінку, на його здоров’я і життя, але і на «людей моря» – дельфінів, які продовжують гинути. Відомо, що у Чорному морі проживає три види китоподібних – афаліна, звичайний дельфін білобочка та морська свиня (яку називають також “азовкою”). Афаліни найбільш рідкісні дельфіни, чисельність яких налічує не більш 50 тис. особин. Відомо, що афаліни живуть великими сім’ями, чисельністю до 50 особин і більше. Коли в нашому нацпарку з’являються великі зграї хамси, чи інші зграйні риби, тоді можна спостерігати за дельфінами як вони полюють за рибою. Спостерігати можна і тоді, коли дельфіни «підривають» таку рибу як язик морській з під піску на мелинах. І ось, на днях, мені, окрім загиблих на березі дельфінів, яких ми рахуємо в межах Національний природний парк “Тузлівські лимани” , пощастило побачити велику зграю живих неймовірних афалін – 30 особин. Їх супроводжували мартини, отримуючи якусь рибку від бурхливої діяльності дельфінів. Вони повільно плили уздовж узбережжя і тільки далеки вибухи над акваторією Чорного моря порушували цей майже ідеальний світ з дельфінами. Тому що, знаходячись на відстані іноді на 15-20 метрів від дельфінів, відчуваєш якусь неймовірну потужну енергію Чорного моря, енергію розумних істот, не менш розумніших ніж людина.

І ось декілька цікавих фактів про дельфінів: 1.На день вони можуть пропливати до 100 кілометрів завдяки ехолокації. 2. Дельфіни не дихають під водою. 3.Перед тим, як пірнути в глибину, вони затримують подих, а потім виринають, щоб набрати ще повітря. 4. Як і люди, дельфіни утворюють соціальні зв’язки. Вони вибирають, з ким спілкуватися: поєднуються з тими, хто їм симпатичний, та уникають тих, хто не сподобався. Іноді дельфінам хочеться відпочити від суспільства, і тоді вони вирушають до одиночної подорожі. 5. Частина мозку дельфінів, що відповідає за емоції, більша, ніж у всіх інших ссавців, включаючи і нас -людей. Через неприємні події вони переживають і можуть серйозно захворіти фізично та психічно, що зараз, під час війни і реєструється. 6. У дельфінів є власна мова, якою вони спілкуються один з одним. Дослідники визначили 14 000 комбінованих звуків, які складаються з кількох простих. Кожен дельфін має «ім’я» – унікальний набір звуків, на який відгукується тільки він. 7. Дельфіни готові спілкуватися з людиною у дикому середовищі – їм цікаво. Якщо їм це сподобається, дружитимуть. 8. Ехолокація – ключовий спосіб у дельфінів орієнтуватися у просторі. Його звук відбивається від предметів у морі і повертається назад, і ця зворотна звукова хвиля дає дельфіну інформацію про небезпеку, про наявність зграй риби, про те, в якому боці берег.

Відомо, що комунікація є у всіх дельфінів і відбувається вона різними засобами. У афалінів комунікаційні сигнали розташовані у звуковому діапазоні. Тобто їх можна відчути людським вухом, як так звані клацання та свист, що імовірно чули багато спостерігачів з вас. Ехолокаційний сигнал зазвичай людським вухом не відчувається, бо лягає в ультразвуковому діапазоні.
Слід зазначити, що останніми роками найбільшу тривогу викликала загибель дельфінів у рибальських, у тому числі багаточисельних браконьєрських сітках. Але зараз факти знахідок загиблих дельфінів на узбережжі нашого нацпарку, на узбережжі в різних причорноморських країнах у тому числі і на узбережжях Чорного моря у варварської рашці приголомшують своєю неймовірною чисельністю, порівняно з іншими роками за цей період. І головна причина – це убивча війна рашистів не тільки проти нас – українців, але і проти найрозумніших істот світу дикої природи – дельфінів. Зараз ми отримуємо багато повідомлень про загибель дельфінів від друзів, і просто невідомих людей з Болгарії та Румунії. Аналізуємо наявні публікації у відкритих джерелах з різних чорноморських країн. І наші висновки не втішні. Дельфіни на відміну від минулих років зараз переважно гинуть по причині військових дій у Чорному морі, по причині безглуздої і варварської війни рашистів. І на даний час, по нашим оцінкам, рахунок загиблих іде на тисячі. Ми просимо всіх небайдужих надавати будь-яку інформацію про загиблих дельфінів, яких ви бачите на березі моря, там де є візуальний доступ. Обов’язково робити фотографії та передавати їх разом з координатами, як що це можливо, щоб ми могли зафіксувати цей інцидент. Можна писати в личку на ФБ.
Але, зараз, неймовірна синергія армії дельфінів, разом з птахами, рослинами, мільйонами комах, водами, світанками, – всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, допомагають українцям в боротьбі з орками.
Я є голос безголосої природи, і я, як і багато моїх колег і друзів в Україні і за кордоном, боротимусь і за природу, і за мою країну Україну до переможного кінця. Україна обов’язково відродиться!
Ми разом із безстрашною українською армією, кожен як може, повинні захищати свою землю від віроломних варварів – від російської імперії зла.
Борітеся – поборете, вам Бог помагає!
Слава Україні, Слава українському народу!
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН