Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Безкоштовне житло для переселенців в Одесі: донька з батьком приймають людей з гарячих точок

Волонтерка Марія Макарова разом з батьком Костянтином відкрили в Одесі соціальний центр для переселенців. Спочатку він мав бути місцем для українських пенсіонерів, які хочуть відвідати Одесу, проте після початку повномасштабного вторгнення сім’я вирішила робити прихисток для людей із гарячих точок. Про це повідомляється на Суспільному.

За три місяці повномасштабної війни у центрі прийняли 40 людей, 15 з яких наразі живуть там. Приїжджають переселенці з різних гарячих точок України – з Миколаєва, Херсона, Маріуполя та Харкова. Багато хто прибуває майже ні з чим, розповів Костянтин Макаров, тож їх забезпечують всім необхідним:

“Коли почалася війна, то буквально одразу десь на другий-третій день прийшло рішення, що треба просто робити це негайно, бо є матеріали. Але не було кому робити й моя донечка, вона кинула в соцмережах такий призов, щоб хто може, допомогли і це було настільки дивно, що прийшли люди, яких ми не знали”.

Наразі в центрі є всього дві кімнати, санвузол, їдальня та кухня. Всі меблі, техніку та оснащення для кімнат волонтерка Марія Макарова шукала самостійно через соцмережі.

Житло для переселенців в Одесі
Безкоштовне житло для переселенців в Одесі: донька з батьком приймають людей з гарячих точок

Загалом всіх переселенців розміщають в центрі не більше ніж на два місяці. Волонтерка Марія Макарова каже, цього часу достатньо або влаштуватися на роботу та знайти житло.

“Коли звертається людина, в першу чергу, єдине дійсно, що мені потрібно – це підтвердження, що він з якоїсь гарячої точки і цього достатньо, я готова його розмістити. Я уточнюю у людей, або у родини, не має значення, що їм необхідно в першу чергу, щоб я встигла підготуватися до їх приїзду, купити щось необхідне”, – зазначила волонтерка.

“Тут є ліжка, правда вони з піддонів поки все, що могли зробити, вони всі соромляться і ні на що ніколи не скаржаться, тому я маю у них постійно випитувати, що їм реально необхідно, щоб відчувати себе трохи краще”, – розповіла Марія.

У одній з кімнат зараз живе 9 людей – це три родини. Серед них і Вікторія Горшкова. Жінка виїхала з доньками з Миколаєва в кінці квітня, наразі вони намагаються розташуватися в Одесі, але після війни хочуть повернутися додому.

Безкоштовне житло для переселенців в Одесі: донька з батьком приймають людей з гарячих точок

“Четверо дітей зі мною тут, поки тут тому, що у нас, коли ми виїжджали, було більш-менш, а зараз там взагалі. Дякую звичайно цим людям, які нас прихистили, важко, звісно”, – розповіла Вікторія.

Зараз також додатково проводять ремонтні роботи в третій кімнаті: потім там зможуть приймати ще п’ятьох людей. Ремонт допомагає робити переселенець з Миколаєва Віталій Гуменюк, він також живе в цьому центрі.

Безкоштовне житло для переселенців в Одесі: донька з батьком приймають людей з гарячих точок

“Тут ми поки робимо ремонт, точніше поки я, хлопці приїжджають, допомагають, стіни зашпаклювали. Кімната робиться на декількох людей, може будемо гіпсокартоном зашивати, подивимося як це буде відбуватися. Зараз тут матеріал, з початку зробимо коридор, потім кімнату, ну і вже якихось п’ятеро людей як мінімум ми тут поселимо”, – розповів чоловік.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН