Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українці в травні значно збільшили витрати на облаштування осель та харчування поза домом

На підставі даних про розрахунки через POS-термінали Альфа-Банку Україна по всій країні ми оцінюємо динаміку приватного споживання під час воєнного стану. У якості базового місяця використано березень 2022 року, коли обсяги таких платежів були найменшими.

У травні спостерігалося значне зростання обсягів розрахунків українців у національній термінальній мережі. За місяць загальна кількість платежів зросла на 16%, а їхній грошовий обсяг – на 19%. Навіть з урахуванням календарного чиннику (у травні на 1 день більше, ніж у квітні) та інфляційних тенденцій, це свідчить про суттєве відновлення споживчого попиту в останній місяць весни.
Зростання витрат українців через POS-термінали всередині країни до березня сягнуло 45% за кількістю транзакцій та 40% – за їхнім грошовим обсягом.

Дуже вагомий внесок у збільшення попиту в травні спостерігався у групі «будівельні матеріали, товари для дому, меблі», де зростання обсягів транзакцій за місяць сягнуло 38%. У квітні цей сегмент, навпаки, відставав від загального тренду. Зростання продажів у цьому сегменті за 2 місяці становило 58%.
Також значно зросли витрати українців на харчування поза домом. У травні обсяги POS-платежів у групі «кафе, ресторани» зросли на 54%. А за 2 місяці зростання продажів у цій групі сягнуло 211% (більш ніж утричі).

Натомість витрати українців у продуктових магазинах і супермаркетах у травні навіть скоротилися на 3%. Стагнація продажів у цьому сегменті спостерігається другий місяць поспіль: зростання платежів за 2 місяці становило лише 2%.

Через брак пального витрати українців на АЗС у травні зменшилися на 20%, проте ще залишалися на 3% вищими за обсяги березня.

В регіональному розрізі, найбільше зростання платежів фізичних осіб (на 35%) у травні в порівнянні з квітнем спостерігалося у Київському регіоні (Київ і навколишні області). Вочевидь це пов’язано із частковим поверненням населення додому.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН