Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Змогли вивезти тільки брошури для абітурієнтів: У Кропивницький переїхав херсонський університет

Все, що змогли вивезти – два десятка брошур для абітурієнтів. У Кропивницький переїхав Херсонський державний аграрно-економічний університет. Його облаштували в одному з двох корпусів аграрного коледжу. З трьох тисяч студентів 60% залишились у Херсонській області, решта – в інших регіонах країни або за кордоном. З шести сотень працівників майже пів тисячі лишились на Херсонщині.

Впродовж п’яти років херсонський університет співпрацює з кропивницькими підприємствами, тому вирішили евакуюватись саме сюди.

Директор Кропивницького аграрного коледжу Олександр Маменко розповів, що робочі місця для колег з Херсону облаштували в одному з навчальних корпусів коледжу, поселили їх в гуртожитку на території закладу: “І Кіровоградщина, і Херсонщина – аграрні регіони. Своє майбутнє вбачаємо у тісній співпраці. На початку це може бути реалізація ступеневого навчання. Тобто наші випускники можуть продовжити навчання в Херсонському державному агарному університеті”.

В університеті є п’ять факультетів – економічний, агрономічний, біолого-технологічний, рибного господарства та природокористування, архітектури та будівництва. На цих факультетах можна опанувати 30 професій, зокрема, агронома, будівельника, геолога, архітектора, економіста, ресторатора, дизайнера, менеджера і бухгалтера.

В університеті, за інформацією першої проректорки Вікторії Грановської, навчаються три тисячі студентів, працюють 600 людей, з них 250 – це науковці і викладачі: “У нас є спеціальності, унікальні для цього регіону – лісове господарство, садово-паркове, водні біоресурси, потужно представлені спеціальності екології, науки про землю”.

За місяць стартує вступна кампанія. До неї готуються у Кропивницькому. Меблі й техніку надали в коледжі, в приміщенні є інтернет – сказала перша проректорка: “Єдине, що нам вдалось вивезти під час обстрілів в Херсонській області – довідник абітурієнта, який ми розробляли спільно з нашими студентами”.

Змогли вивезти тільки брошури для абітурієнтів. У Кропивницький переїхав херсонський університет

Вікторія Грановська. Суспільне Кропивницький

Ілля Зябрев працює програмістом та інженером в університеті 20 років. Тиждень тому приїхав з Херсона. Це була друга спроба виїзду. На блокпостах його перевіряли окупанти: “Куди, навіщо, ким працюємо, служили чи ні? Чому їдете? Попросили показати, чи є у когось татуювання”.

Змогли вивезти тільки брошури для абітурієнтів. У Кропивницький переїхав херсонський університет

Ілля Зябрев на новому робочому місці. Суспільне Кропивницький

Більше доби Ілля Зябрев їхав з Херсона в Запоріжжя, звідти потягом – у Кропивницький. Сказав, що до кінця червня має оформити понад пів тисячі дипломів для випускників: “Цього року спрощена робота в плані документів. Наприклад, якщо паспорт у людини прострочений, то строк його дії автоматично продовжують до січня наступного року. Знаю, що будуть проблеми, у мене є вибірка по моїх студентах стосовно того, у кого які документи є. То у багатьох в базу не введені паспорти”.

Перша проректорка розповіла, що будівлю університету у Херсоні росіяни не обстрілювали, викладачів та студенів викрадали: “Наш аспірант Влад Кривий досі не повернувся додому. Минуло більше двох тижнів. З початку війни немає зв’язку з одним студентом, його досі розшукує родина”.

Джерело – Суспільне.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН