Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як допомогти внутрішнім переселенцям працевлаштуватися в громаді?

Про роботу, стартапи та зайнятість людей, які рятуються від війни, і змушені покинути свої домівки, говорили учасники інформаційної сесії на тему «Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб».

Експерти U-LEAD надали рекомендації фахівцям громад щодо інтеграції та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Як повідомила керівниця Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” у Запорізькій області Тетяна Бордюг, мета заходу допомогти представникам органів місцевого самоврядування налагодити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед ВПО та роботодавців, створити в громадах майданчики для комунікації.

– Впродовж 2014-2015 року Дніпропетровська та Запорізька області  вже мали досвід роботи з переселенцями. У громадах були напрацьовані спеціальні програми, а також реалізовувалися проєкти за участі ВПО. Сьогодні кількість людей, які рятуються від війни збільшилася. І для них дуже важливою є підтримка, можливість отримати роботу або започаткувати свою справу, а також знати про ці можливості, щоб вчасно ними скористатися. Саме тому експерти U-LEAD підготували детальні роз’яснення та презентації, щоб допомогти громадам правильно комунікувати з ВПО, – зазначила Тетяна Бордюг.

Експерти нагадали учасникам заходу основні нормативно-правові документи, які регулюють цю сферу. А також надали рекомендації щодо налагодження комунікацій з центром зайнятості, порядку надання статусу “безробітний”, залучення ВПО на роботу в підприємства, установи, організації, державні органи і органи місцевого самоврядування.

Наразі для фахівців громад важливо належним чином організувати роботу з внутрішніми переселенцями, стати для них провідником і допомагати в пошуку роботи. Серед приїжджих можуть бути спеціалісти тих професій, яких наразі не вистачає громаді для посилення її спроможності. Або людина мала свій бізнес і, якщо їй допомогти, зможе продовжити справу на новому місці. А в результаті виграють всі, – зазначила Наталія Баланюк, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області.

Також учасники дізналися алгоритм дій роботодавця для компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні.

Окрема увага була приділена започаткуванню власної справи та перевагам самозайнятості. Учасники ознайомилися з процедурою реєстрації фізичної особи підприємця.

– Реєстрація фізичної особи підприємця внутрішньо переміщеною особою здійснюється за її заявою (про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем), за місцем проживання такої особи у відповідному територіальному органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, та на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, – зазначили експерти.

Деякі види діяльності потребують ліцензування. Враховуючи, що в країні тривають воєнні дії, уряд надав право для тих осіб, які будуть започатковувати свій бізнес, провадити господарську діяльність на підставі декларацій.

На цьому наголосила Оксана Швець, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Івано-Франківській області. Вона нагадала учасникам, які види діяльності підлягають ліцензуванню. А також пояснила процедуру щодо продовження дії старих або отримання нових ліцензій та інших документів дозвільного характеру у період дії воєнного стану.

– Оскільки воєнний стан запроваджено з 24 лютого цього року, то у випадку завершення строку дії наявних ліцензій протягом часу воєнного стану такі ліцензії  вважаться діючими до останнього дня воєнного стану, – зазначила Оксана Швець.

Також вона пояснила яка інформація має міститися в декларації на здійснення господарської діяльності та в який спосіб необхідно подати документ. Крім того, експертка нагадала, що після скасування воєнного стану, невідкладно, але не пізніше трьох місяців, необхідно отримати дозвільні документ та ліцензії у загальному порядку.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН