Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Мелітополі завершили реконструкцію будинку для тимчасового проживання майже 100 ВПО

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб є одним з головних пріоритетів в роботі Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Власне, 2022-ий проголошений нею роком надання житла для внутрішньо переміщених осіб. І вже є перші кроки до наповнення цієї обіцянки реальним змістом. Так, на початку лютого Ірина Верещук обговорила поглиблення співпраці із Німеччиною у вирішенні житлової проблеми ВПО.

А днями у місті Мелітополь Запорізької області завершено реконструкцію будинку для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. 

Облаштування житла профінансовано з коштів гранту Уряду Німеччини, наданих через KfW у межах проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ VI)», що впроваджує Український фонд соціальних інвестицій.

Роботи тривали з 1 жовтня 2020 року до 28 січня 2022 року. Станом на 15 лютого будинок введений в експлуатацію, підключений до електромережі за постійною схемою, повністю готовий до заселення. Урочисте відкриття об’єкту планується 28 лютого.

Для внутрішньо переміщених осіб у будинку за адресою вул. Беляєва, 16, надано 24 квартири:

  • 4 однокімнатні;
  • 18 двокімнатних (зокрема 2 квартири для маломобільних груп населення);
  • 2 трикімнатні.

Наразі всі квартири розподілені, визначено для проживання 24 сім’ї. Фактична кількість мешканців становитиме 92 особи. Усі квартири для ВПО розташовані на першому та другому поверхах будівлі. Третій поверх реконструйований коштом міста, він передбачений для надання житла іншим категоріям населення.

До слова, це будівля колишнього дитячого садка, яку не експлуатували, що перебувала в незадовільному стані. Відповідно до проєкту, проведено її перепланування та реконструкцію. Коштом гранту Уряду Німеччини (14,698 млн грн) будівля повністю відновлена з дотриманням самих сучасних стандартів енергозбереження.

У квартирах зроблено якісний внутрішній ремонт. Всі вони повністю оздоблені необхідною сантехнікою, кухонними меблями та побутовою технікою. Поблизу будинку облаштовано дитячий майданчик.

Додамо, що окрім ремонту зазначеного об’єкту, в межах проєкту УФСІ.6 за кошти Уряду Німеччини у м. Мелітополь відремонтовано школу № 4, а також ще один об’єкт житла для ВПО на 4 квартири, який уже заселений.

Нагадаємо, забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб – пріоритет Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук на 2022 рік. На початку лютого вона обговорила поглиблення співпраці із Німеччиною у вирішенні житлової проблеми ВПО.

Крім проєктів, які реалізуються через УФСІ Мінреінтеграції співпрацює з Німецьким Банком розвитку KfW у проєкті із забезпечення й поліпшення умов проживання внутрішньо переміщених осіб, що реалізується на Сході України спільно із Міжнародною організацією з міграції. Також Уряд Німеччини через KfW фінансує проєкт надання пільгових іпотечних кредитів для ВПО.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН