Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські митці отримали прихисток в Естонії

«Міцелій. МИ – ЦІЛІ. МИ – ЦІЛЕ. Об’єднуємося та проростаємо». Саме з цих слів розпочалася історія херсонського арт-фестивалю, який за два роки зумів стати одним з наймасштабніших пересувних майданчиків для об’єднання сучасних художників та поціновувачів сучасного мистецтва, родом з Херсонщини. Сьогодні, попри війну та окупацію, організатори заходу продовжують доносити свій маніфест до кожного в Україні та світі. Зокрема, організувавши в естонському місті Тарту виставку робіт митців двох країн «Тригер».

Ми поспілкувалися з командою арт-фестивалю, аби дізнатися усі подробиці. Задля безпеки – ми не будемо називати їх імена та місце перебування. Єдине, що вони попросили зазначити: «Нас розкидало у різні куточки світу, проте серцем і душею ми з нашим рідним містом».

Як усе розпочиналось?

Я дуже добре пам’ятаю день, коли ми захотіли створити свій власний фестиваль та подію, яка надихнула нас на це. Це було у вересні 2020 року під час «GOGOL-Fest». Одразу після цього, ми зустрілися зі всіма бажаючими художниками в парку, де просто неба почали будувати наші плани. У нас не було ні грошей, ні ресурсів – однак ми дуже хотіли показати, наскільки талановиті люди живуть у нашому місті», – розповідає організаторка арт-фестивалю «Міцелій».

Тоді ж команда обрала для себе чітку концепцію і вже за місяць організувала та провела першу фестивальну подію. На єдиному майданчику було зібрано та об’єднано сили близько 50 креаторів (учасників) з Херсона, Києва, Одеси та Нової Каховки. Це були молоді представники візуального, музичного і перформативного мистецтва, стріт-арту та інсталяції.

Ми хотіли створити такий творчий простір, де зустрічаються ідеї та втілюються у реальність. Недаремно, назва нашого арт-фестивалю «Міцелій». Адже це коренева система гриба, схожа на тоненькі ниточки. Вони створюють родючий ґрунт, який підтримує життєдіяльність всього лісу, – зазначає представниця команди: «Ми хотіли показати цю паралель – що ми той ґрунт, фундамент, на якому тримається наше місто, наше майбутнє. Бо, ми – молодий і сучасний рух, який хоче об’єднуватися та проростати!»

Загалом в 3-денну програму фестивалю було включено презентації проектів, майстер-класи, арт-ярмарки, виставки, лекції, показ фільмів, творчі виступи та перформанси. Вхід на захід був безкоштовним і його відвідало понад тисячу чоловік.

А вже через рік, у 2021 році, масштаби події збільшилися. На 5-ти майданчиках по всьому Херсону було долучено понад 100 митців. А до переліку географії учасників додався ще й Харків.

Цього року ми планували провести «Міцелій 3.0». Проте в нашу країну пришла війна… Але ми віримо, що наступного року ми створимо це свято перемоги для всіх жителів нашого міста… У вільному Херсоні. У вільній та незалежній Україні», – наголошує організаторка арт-фестивалю.

Естонія першою простягнула «руку допомоги»

Команда арт-фестивалю «Міцелій» не приховує, були дуже здивовані коли вже за кілька днів після вторгнення російських військових на територію України отримали схвильовані повідомлення від естонських митців та пропозиції щодо підтримки. Адже їх знайомство відбулося усього за місяць до подій 24 лютого та тривало буквально кілька днів…

Наприкінці січня 2022 року група творчих підприємців Херсонщини вперше поїхала до Естонії в рамках проекту підтримки українських креативних бізнесів «UArt’n’Business», реалізований Херсонською ТПП в партнерстві з Тартуським Центром креативних індустрій (Tartu Loomemajanduskeskus). В складі цієї делегації був і один з організаторів «Міцелій», – пояснює представниця команди арт-фестивалю.

Нині за цю подорож та ці знайомства херсонські митці не перестають дякувати долі. Про це говорять так: «Зрозумійте наші емоції… Люди вирішили зв’язатися з нами лише завдяки кільком дням знайомства в рамках якогось проекту… За цей вчинок ми вдячні всім серцем та душею. Це було дуже неочікувано, але вкрай важливо. Бо з цього і розпочалася наша співпраця».

 

У галереї «tARTu» естонські митці почали продавати свої картини, листівки, стікери, значки. Пізніше на продаж вдалося відправити і роботи херсонським митцям. Усе задля підтримки України. Таким чином збиралися кошти і формувався фонд допомоги українським художникам. Далі команда арт-фестивалю розмістила на своїй сторінці в соціальній мережі спеціальну гул-форму. Аби отримати допомогу творчі постаті зі всієї України мали заповнити цю анкету, підтвердивши свою особистість та діяльність.

 

На сьогодні фінансову підтримку від Тартуського арт-ком’юніті вже надіслано 80 художникам з Херсона, Нової Каховки, Чорнобаївки, а також Київської, Харківської та Миколаївських областей. Ця сума складала 50 або 100 євро.

«Тригери родом з війни»

Наступним спільним кроком херсонських та естонських митців стало проведення виставки «Тригер» під дахом арт-простору в Тарту «Shop of tARTu». Організувати захід запропонував власник галереї.

Звичайно ми погодилися! Створення цієї події було вкрай важливо! Адже ми отримали ще одну можливість допомогти нашим українським митцям. Більше того! Ми отримали можливість бути почутими, поділитися зі світом нашими найвідвертішими почуттями, нашими тригерами, які ми пережили за всі ці три місяці війни!», – ділиться організаторка арт-фестивалю «Міцелій».

 

На підготовку команда мала усього місяць. За цей час необхідно було зібрати роботи художників не лише з Херсона, а й інших куточків України. Таке рішення херсонці пояснюють просто, хотіли аби люди з різних міст розповіли «свою» історію про війну, свій погляд, свої почуття… Для цього створили відкритий конкурс, подати заявку куди міг будь-який бажаючий митець.

За три тижні надійшло близько 80 заявок, з яких в результаті тривалих дискусій було обрано 38 самобутніх художників з 17 населених пунктів України. А саме: Херсона, Києва, Нової Каховки, Чорнобаївки, Харкова, Одеси, Ізмаїла, Ужгорода, Вінниці, Сум, Докучаєвська, Сєвєродонецька, Краматорська, Гостомеля, Мелітополя, Сімферополя, Новобілої. Усі відібрані учасники були підтримані благодійною сумою у розмірі 50 євро.

Це близько 100 картин, які представляють 7 жанрів: живопис, графіка, комп’ютерна ілюстрація, колаж, каліграфія, стріт-арт та відео-арт. Усі роботи та інформацію про авторів було відправлено до галереї «tARTu pood» в електронному вигляді для подальшого друку в оригінальному форматі. Також, у виставці взяло участь в якості гостей 7 художників з міста Тарту. Відмічу ще, що декілька наших митців, які наразі знаходяться не в України, спеціально створили полотна та відправили їх поштою до Естонії», – зазначає представниця херсонської команди.

 

 

 

 

 

 

 

Незважаючи на таке творче різноманіття, мультижанрова виставка сучасних митців з України та Естонії «прошита» єдиною червоною ниткою. Це вільне вираження власних переживань художників під час російсько-української війни на особливій, мистецькій мові. Власне що і відображається у назві експозиції – «Тригер».

Про це організаторка херсонського арт-фестивалю говорить так:

Тригер» – це про справжні хвилювання вольових до життя людей; про ті моменти, які не можна забути; про ті події та думки, які були народжені війною. Вони викарбувались не лише на долі однієї людини – їм приречено стати шрамом на тілі людства. І хоча 24 лютого об’єднало українців в єдине ціле, далі наші шляхи знову повернули собі свою унікальність. Тож кожен день війни ми продовжуємо жити – радіти або втрачати, любити та ненавидіти, програвати і перемагати. У масштабі Всесвіту такі історії можуть здатися незначними, але вони важливі та, що найголовніше, вони – живі».

Відмітимо, що дату відкриття за проханням херсонської сторони організаторів було спеціально перенесено з 20 на 24 травня… Триватиме експозиція до 2 липня.

Ми зробили все можливе в наших силах, аби наші митці були представлені найкращим чином… Та сьогодні ми вже розуміємо і можемо затвердити, що українське мистецтво прийняли тепло і з турботою», – додає представниця команди.

«Ми не маємо права мовчати»

Організатори арт-фестивалю «Міцелій» не приховують, попри те, що творити під час війни дуже складно – зупинятися не збираються. Тож будуть гуртуватися та транслювати все що відбувається допоки триватиме війна.

Я відчула на собі особисто, як це важко… Просто зібрати думки до купи та почати ділитися відчуттями. Але це потрібно робити! Бо зараз ми не маємо права мовчати – ми повинні кричати на весь світ, що відбувається в нашій країні!», – розповідає херсонська художниця.

Вона відмічає, не потрібно недооцінювати силу мистецтва, бо кожен з митців такий же боєць як і солдат ЗСУ. Просто замість автоматів в їх руках пензлі, олівці, стилуси. І ця зброя допоможе побороти спільного ворога усіх українців та захистити свою землю, свою культуру, своє майбутнє.

Ми дуже вдячні нашим новим, але надійним друзям «tARTu pood» за їх вчинок. За цей час ми стали справжніми друзями. Так як наразі ми спілкуємось та обмінюємось не лише звітами, але й особистими переживаннями. І ми завжди отримуємо багато підтримки та теплих слів. Крім того, ми не перестанемо дякувати жителям Тарту та Естонії. Це люди з великим серцем, які прийшли на допомогу в найтяжкі часи нашої країни», – підкреслює організаторка арт-фестивалю.

Усі подробиці подальшої роботи херсонські митці не розкривають. Лише підкреслюють, один з проектів – це візит естонських митців до нашої країни та міста зокрема. Тож мають надію, що наступного року обов’язково проведуть міжнародний фестиваль у рідному та вільному Херсоні.

Автор: команда «Херсон плюс»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН