Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Система харчування у лікарнях Херсона працює налагоджено

Нормальне харчування – це сили і настрій.

У лікарні для одужання пацієнта важливими є багато чинників. У першу чергу це – вчасне звернення за медичною допомогою, правильне діагностування, професіоналізм лікуючого лікаря, наявність необхідних медикаментів, догляд тощо. Лікування у стаціонарних умовах – це особливий період життя для людини, де їй прагнуть створити умови наближені до домашніх, щоб лікування проходило у спокійній, не напруженій обстановці. Якщо комусь доводилося жити у палаті, то напевне пригадає як починається день: прибирання, провітрювання приміщення відповідальними за це особами, потім вимірювання температури тіла кожного жителя палати, ранкові водні процедури і – … До обходу лікаря передбачено сніданок. Він повинен бути корисним, смачним і створити настрій на весь день. Протягом дня ще передбачені обід і вечеря.

Ясна річ, родичі, близькі і знайомі турбуються про раціон хворих по-своєму: доносять домашні харчі, серед яких овочі, фрукти. Але знайте, що адміністрація медичного закладу повсякчас пам’ятає про одне із своїх завдань – забезпечення безкоштовного харчування. Їдальня є в усіх стаціонарних медичних закладах. От тільки турбота про неї у кожного своя.

Наталія Шкода, сестра медична дієтичного харчування КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» розповіла про своє «господарство».

– У колективі харчоблоку за штатним розписом трудиться 10 працівниць. У стаціонарних відділеннях пацієнти отримують триразове харчування. Тут їм, відповідно до встановлених норм, подають на сніданок, обід та вечерю згідно з меню м’ясні, рибні, молочні, овочеві страви. Харчуються хворі безкоштовно. Про це дбає керівництво комунального підприємства. Складається перелік необхідних продуктів на рік, підраховується кошторис. А ще нам допомагають небайдужі люди зі сторони. І це в першу чергу залежить від бажання керівника ставитись з чуйністю і любов’ю до пацієнтів. На складі у нас всього вдосталь. Бо генеральний директор Алла Павлівна домовляється зі своїми друзями, волонтерами, меценатами і ті допомагають, досить щедро.

– Так,- продовжує розповідати керівник лікарні ім.Є.Карабелеша Алла Малицька,- як у мирний час, так і у воєнний нас підтримують і надають суттєво відчутну допомогу наші надійні друзі. Про них мало хто знає, бо свої добрі справи вони, як правило, не афішують. Та хотіла б подякувати від себе особисто, пацієнтів і співробітників лікарні за їх чуйність і щедрість. Кожному. Особливо зараз, у непрості для регіону часи. Ми не самі, з нами «ангели добра».

Так вже виходить, що кухарі і кухонні співробітниці залишаються поза кадром. Але про них говорять, їм дякують і згадують, повертаючись додому після одужання. Бо це ж як на фронті: війна війною, а обід за розкладом. Наталія Валеріївна каже, що від того на скільки смачно, з душею приготовлені страви також залежить покращення стану здоров’я пацієнта. У харчоблоку трудяться справжні господині, майстрині на всі руки. І при дефіциті дріжджів і хліб, і пиріжки печуть самі. А в святкові дні в лікарні передбачені святкові меню. От приміром, на Великдень, пацієнтів пригощали пасочками, соком, яйцями, м’ясними стравами. Так що настрій створили справді урочистий. Повірте, для одужання це має неабияке значення.

В умовах сьогодення в їдальні смакують приготовленими свіжими блюдами і співробітники, які перебувають на роботі цілодобово. Тож щодня загалом доводиться готувати до 200 порцій. У день візиту на харчоблок на обід пропонували плов, смачну пшеничну кашу з рибними котлетками.

Меню формує Наталія Шкода. Жінка працює тут вже 27 років, тож, як мовиться, «руку набила». Тепер, як раніше, номери столів для харчування не вказуються, але слід враховувати побажання для пацієнтів, яких годують через зонд, підготовлюють до операції або ж тих, хто перебуває у гастротерапевтичному відділенні.

В цілому харчування збалансоване, правильне. Майже як вдома, але не таке жирне, без пересолу, без зайвих спецій – всього в міру. Адже їжа має бути дієтичною.

До самих відділень страви доправляють буфетниці і подають кожному пацієнтові в палату.

А от деякі співробітники медичного закладу, до речі, попри різноманітний раціон особливо хвалили гороховий суп з сухариками. Казали про нього: знатний, вміють дівчата приготувати. А скільки ще всього різного!

Про якість виконаної роботи на харчоблоці в лікарні свідчить той факт, що люди, які зранку отримують виписку, виявляють бажання залишитися бодай до обіду, щоб поїсти. Тож скарг і нарікань на харчування немає.

Співробітники харчоблоку КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» є справжніми бійцями невидимого фронту, але дуже значимого в організації лікувального процесу і життєдіяльності лікарні взагалі. Рано приходять, пізно повертаються з роботи. Враховуючи введену на території міста комендантську годину деякі жінки проживають у лікарні.

В їдальні чисто та охайно. Хоча так і має бути. Нормальне харчування – це сили і настрій.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН