Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський державний аграрно-економічний університет переїхав до Кропивницького

Херсонський державний аграрно-економічний університет тимчасово працюватиме у Кропивницькому. Ще до переїзду студенти вишу практикувалися на кропивницьких підприємствах. Тож релокація на Кіровоградщину стала логічним продовженням співпраці двох регіонів. Із херсонцями спілкувалися журналісти Точки доступу.

Ілля – один із понад двох сотень працівників університетського колективу. У закладі працює вже 20 років. Розповідає: його колеги через війну нині розкидані по всій Україні та за кордоном. Дехто намагається прорватися з окупованої території у центр України.

Сам він мусив проходити огляд, який організували рашисти на блокпостах, де роздягають чоловіків у пошуках патріотичних татуювань, перевіряють їхні документи та телефони. Каже, бачив, як одного хлопця окупанти чомусь хотіли забрати, але його мати відкупилася, давши загарбникам 200 доларів.

Мій один колега вже їде п’яту добу. Я прорвався, а він наступного дня вже не зміг, чекає, поки пропустять, це Василівка. Психологічний стан у всіх дуже тяжкий. В цьому всьому перебувати неможливо. Бо постійно вибухи – кожен день, кожну ніч. Ідеш по місту, десь щось бахнуло – і пригинаєшся – думаєш, де ж воно бахнуло?! В плані цін – ціни виросли дуже сильно, мережеві магазини закриті, можна лише купити на ринку товари. Водночас, готівку зняти проблематично, так як її практично немає, – розповідає провідний інженер закладу.

Не в кращій ситуації і студенти вишу, які лишилися на Херсонщині. У закладі їх всього близько трьох тисяч.

Ті, які перебувають по селах, – дуже важко. Там практично немає зв’язку, багато сіл перебувають під обстрілами. В селах набагато тяжче ніж у місті. Ті студенти, з якими я спілкувався, писали, що навіть з продуктами тяжко. А допомогти неможливо, навіть, гроші якщо переслати, їм немає де зняти ці кошти в селах, – додає чоловік.

Найстаріший виш Херсонщини має п’ять факультетів: агрономічний, біолого-технологічний, рибного господарства та природокористування, архітектури та будівництва, економічний.

Наразі це все наше майно, яке нам вдалося евакуювати. Це те, що було безпосередньо в машині. Це наша рекламна продукція – це довідник абітурієнта, наші щоденники, наші календарі та календар університету. Проте, я сподіваюся, що це не стане на заваді проведення якісної вступної кампанії, – коментує перша проректорка університету Вікторія Грановська.

За її словами, заклад має розгалужену інфраструктуру та багату матеріально-технічну базу. Є, зокрема, власні метеостанція, дендропарк, інноваційна теплиця, розсадник нішевих культур, студія-кухня, дегустаційні зали, лабораторія дослідження води, є найбільший в Херсонській області акваріум на шість тонн води, де мешкають прісноводні хижаки. Є шість гуртожитків, бази відпочинку на березі Чорного моря та Дніпра. Аби зберегти це все, працівники закладу, які лишилися у Херсоні, організували чергування. У приміщеннях університету навіть продовжують ремонт.

Заклад, додає Вікторія Грановська, випускницею якого є і вона сама, – найпотужніший і найстаріший на півдні України.

Його родзинкою є розгалуженість освітніх програм і рівнів – ми готуємо за всіма рівнями. І ще наша родзинка – це наш персонал, це наші науково-педагогічні кадри, які відомі у всьому світі, тому що в нас працюють всі академіки, які є в Херсонській області. Ми самі себе забезпечуємо літературою і підручниками, в нас найбільше в області фінансування від держави за проєктами молодих вчених. Велика кількість у нас бюджетних місць. Ті студенти, які навчаються за державні кошти, працевлаштуються стовідсотково, – розповідає вона.

Переїзд на Кіровоградщину – це логічне продовження співпраці закладу і кропивницьких підприємств. Адже студенти вишу вчаться за програмами дуальної освіти – отримують практичні навички на виробництві та отримують за це зарплатню.

Саме в Кропивницький ми потрапили, тому що це було логічне продовження нашої співпраці, зокрема, агрономічного факультету із заводом “Ельворті”, факультету архітектури і будівництва із ТОВ “БУД-КОНТРОЛЬ” для того, щоб наші студенти вже під час навчання були готовими фахівцями і знали специфіку регіону і підприємств, де вони потім працюватимуть, – пояснює пані Вікторія.

Релокований херсонський університет у своєму приміщенні прихистив Кропивницький аграрний фаховий коледж.

Звісно, ми відгукнулися на прохання колег допомогти. Наші регіони пов’язує те, що і Кіровоградщина, і Херсонщина – аграрні області. Тому ми прийняли їх на своїй базі, розмістили у гуртожитках їхніх співробітників, – каже директор коледжу Олександр Маменко.

На його думку, цьогорічна вступна кампанія буде складною. Це викликано і відтоком молоді за кордон, і тим, що частина країни окупована, проблемами зі зв’язком у деяких регіонах тощо. Тому деякі норми вступної кампанії пом’якшені. Наприклад, цього року замість вступних іспитів передбачили інші випробування, які більш лояльні до вступника.

Сподіваємося, що цього року вступники Кіровоградщини, які бачать своє майбутнє в аграрному виробництві, а таких немало, прийдуть до нас. У співпраці з Херсонським державним аграрним університетом ми бачимо перспективу співробітництва у ступеневій підготовці, тобто наші випускники зможуть в подальшому продовжити навчання в цьому університеті, – додав Олександр Маменко.

Загалом в обласний центр тимчасово переїхали п’ять закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Проблем із розташуванням на сьогодні немає, тому що в нас, мабуть, демографія не така, як на інших територіях. Є технічна можливість для того, щоб поселити і надати приміщення для всіх цих закладів, – зазначає директорка департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА Ельза Лещенко.

У Кропивницький тимчасово переїде адміністрація аграрно-економічного університету та оператори Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Навчальний процес відбуватиметься дистанційно. Такий підхід, зазначають у виші, ефективно практикували ще до епідемії коронавірусу.

Джерело: Точка доступу

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН