Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Києві відбулась прес-конференція захисника херсонського депутата Іллі Карамалікова (відео)

У понеділок відбулась прес-коференція “Ілля Карамаліков: зрадник чи Герой України?”  в інформагентстві «Інтерфакс-Україна» за участі адвоката депутата Херсонської міської ради Іллі Карамалікова Михайло Величко. На ній захисник розповів про деталі справи.

Захисник Михайло Величко на початку конференції показав відео, аби познайомити учасників конференції зі своїм підзахисним, який не покинув своїх виборців з самого початку війни та окупації, залишаючись з ними та допомагаючи.

За  ініціативи  Іллі Карамалікова була створена Народна дружина, що виконувала функції захисту городян,  координатором якої він в подальшому був.

Бо вже в перший день блокади  в місті не залишилось ніяких представників  органів. Місцевій владі доводилось рятувати комунальні об’єкти міста та майно городян, перш за все,  від мародерів. Про все розповідали відомі люди у відео.

Всі дії Ілля Карамаліков вчиняв  з турботою не тільки про своїх виборців, а і  усіх мешканців міста, постійно звітував в прямих ефірах на своїй сторінці ФБ, виступав співорганізатором та виходив на проукраїнські мітинги, давав інтерв’ю міжнародним, всеукраїнським та регіональним ЗМІ.

Розповів Михайло Величко чим займався Іллі Карамаліков від початку блокади  (25.02.2022) та окупації(01.03.2022) до 14.04 2022, коли його було затримано  СБУ на блокпосту у Баштанці. На думку захисника, це не було затримання в розумінні  норм КПК України, а фактично відбулось незаконне викрадення, так як затримавши 14.04.2022р. протокол затримання був складений лише 20.04.2022р.

Цікавим є і той факт, що саме за рапортом ексначальника Херсонського УСБУ, ексбригадного – генерала Сергія Криворучка від 24.03.2022р., якого Президент України вже 01.04.2022р. розжалував до полковника,  було  розпочато кримінальне переслідування щодо Іллі Карамалікова.  Останній, перебуваючи в 6-ти денному «полоні» СБУ, за словами Михайла Величка, піддавався фізичним тортурам.

Однак змусити Іллю  Карамалікова зізнатися в тому, чого він не вчиняв та до чого він не дотичний, так і не змогли.

Ілля був вимушений пройти два поліграфа, висновків яких і досі не представлено, так як поліграфологами було встановлено, що він говорить правду.

Іллю Карамалікова звинувачують у держзраді, співпраці з військовими рф – силовиком з позивним «Альфа», якого він вперше побачив 12.03.2022, коли до будівлі Херсонської  міськради російські загарбники зайшли вперше, а представив його тодішній перший заступник Херсонського міського голови.

Звісно, для забезпечення життя учасників Народної дружини, яких і захоплювали загарбники, Іллі доводилось декілька разів спілкуватися з військовим рф на позивний «Альфа», але він цього і не приховує. Більше того, всісвої дії він координував з відповідальним від міськогоголови, як і інше.

Це і передача контуженого російського військовика, який отримав поранення після чергового обстрілу українськими військовими аеродрому уЧорнобаївці, та був взятий в полон дружинниками, закритий на ніч в господарчій споруді і вранці переданий силовику – «Альфа». На поставлене питання: А кому його було віддати на окупованій території, за відсутності представників українських правоохоронних органів та виконавчої гілки влади, у кого є відповідь?

Михайло Величко наводить ще один епізод, в чому підозрюють  Іллю, ніби то злиття даних активістів, атошників, учасників територіальної оборони. Але звідки в нього повинні були ці дані, адже він не мав доступу до них?Питання також залишається без відповіді.
При чому, свідчення по деяких епізодах дають тільки 2-ві особи з тимчасово окупованої території, прізвища яких завчано змінено, але за оцінкою захисника Іллі  Карамалікова – ці свідчення не мають змістовного навантаження та не є доказом, а лише припущенням цих осіб.

Адвокат Михайло Величко зазначає, що його підзахисний має чітку проукраїнську громадську позицію, яку за покликом серця впевнено демонстрував з першого дня військового вторгнення РФ в Україну,  тому вивозив малолітніх дітей з окупованої території не через Крим, а через спочатку російські, а в подальшому  українські блокпости, без будь-якої думки про те, що може бути затриманим.  
 
На пресконференції озвучує Михайло Величко ще один факт, що особисто  Ілля Карамаліков переховував 2-х осіб та мав дані на 28  українських бійців, які залишались в Херсоні після того, як їх підрозділи були розбиті біля Антонівського мосту.
Згодом він їм допоміг переправитися на підконтрольну Україні сторону, як цивільних осіб, чим фактично врятував їм життя.

На жаль, даний факт не цікавить  слідчого СБУ та прокурора Херсонської області, який особисто, відповідно до повноважень, підписав підозру Іллі Карамалікову, так як останній, будучи чинним депутатом Херсонської міської ради, має спеціальний статус, відповідно щодо нього законом передбачена окрема процесуальна процедура.  

На даний момент Ілля Карамаліков знаходиться у слідчому ізоляторі Кривого Рогу.
Адвокат впевнений, що зможе через суд довести невинуватість по кожному епізоду
 інкримінованого його  підзахисному особливо тяжкого обвинувачення у вчинені державної зради, санкція за вчинення якої підозрюваному, у разі доведення його вини, сягає по життєвого позбавлення волі.  

Іллю Карамалікова підтримують городяни, бо він став для багатьох Героєм, та вважають, що завдяки і його зусиллям в перші, найскрутніші для блокади та окупації дні,  Херсон отримав почесне звання «МІСТО – ГЕРОЙ ХЕРСОН».

Детальніше пресконференцію можна переглянути за посиланням.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН