Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники ХДУ долучилися до презентації монографії про Василя Стефаника

13 травня, у переддень 151-річниці Дня народження відомого українського письменника, новеліста, патрона Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та 82-річниці від Дня заснування Університету, у Івано-Франківську відбулася презентація друкованого видання –  “(НЕ)сподіваний Стефаник”. 

13 травня, у переддень 151-річниці Дня народження відомого українського письменника, новеліста, патрона Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та 82-річниці від Дня заснування Університету, у Івано-Франківську відбулася презентація друкованого видання – “(НЕ)сподіваний Стефаник”.

Захід проходив просто неба, біля пам’ятника Василю Стефанику за участі представників ректорату, викладачів, студентів та працівників університету, представників видавництва Discursus, Івано-Франківської універсальної бібліотеки ім.І.Франка та журналістів. До участі у заході долучились перший проректор Херсонського державного університету Сергій Омельчук, проректорка Алла Цапів, викладачі та співробітники нашого університету.
Авторами монографія “(НЕ)сподіваний Стефаник” є професори Прикарпатського університету Володимир Великочий, Іван Монолатій та Ольга Деркачова.
У своєму вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Василя Стефаника університету Ігор Цепенда підкреслив неоціненне значення книги “(НЕ)сподіваний Стефаник”, яка стала черговим внеском до вшанування яскравої особистості, патрона Прикарпатського університету Василя Стефаника.
«Ті праці, які вже сьогодні опубліковані про Василя Стефаника засвідчують про те, що пласт і спадщина письменника потребують постійних досліджень. Ця колективна праця наших трьох професорів має на меті показати ті сторінки життя Василя Стефаника, які до певної міри в багатьох дослідженнях не були висвітлені. Як для мене, Василь Стефаник – це особистість, яка є взірцем для багатьох тих людей, які хочуть йти в політику, і в цілому, бути людиною, на яку можна рівнятися», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.
Ректор також подякував колективу авторів книжки та усім науковцям університету, які впродовж багатьох років створили унікальну дослідницьку платформу для дослідників літератури і творчості Василя Стефаника на довгі роки.
Автори монографії поділилися з присутніми нюансами своєї роботи, розкрили деякі особливості особистості Василя Стефаника, які вони досліджували. Частина монографії присвячена, зокрема, участі Василя Стефаника у процесах, пов’язаних із Західно-Українською Народною Республікою.
У своєму вітальному слові перший проректор Херсонського державного університету Сергій Омельчук зазначив символічність події та важливість таких досліджень для осягнення теперішніх подій, які переживає України.

– Вітаю авторів з виходом наукової праці, це відмінний подарунок суспільству до Дня науки, – сказав Сергій Омельчук. – Для нас велика честь бути присутніми на такому заході. З перших днів, як Херсонський державний університет розпочав працювати на базі Прикарпатського національного університету, ми отримали доступ до ресурсів наукової бібліотеки університету, вже маємо читацькі квітки та продовжуємо наукову діяльність. Упевнені, що співпраця наших наукових бібліотек та науковців сприятиме розвитку науки.

Як повідомив Сергій Омельчук, Херсонському державному університету буде передана монографія “(НЕ)сподіваний Стефаник”, а також інші праці, присвячені видатному українцю.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН