Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор херсонського вишу закликав переглянути умови вступу для дітей з окупованих територій

Станом на зараз в Україні, після анексованого у 2014 році Криму, Херсонщина має найбільшу частку – 94% тимчасово окупованої території. Про новий навчальний рік розповів у соціальних мережах ректор ХДУ Олександр Співаковський:

Територію Херсонської області, за вже “крилатим” висловом Арестовича, “про***ли”… Це викликало справедливе обурення тисяч жителів Херсонщини й не тільки! Але! Існує реальна загроза, що це відбудеться вдруге. Тільки вже з найціннішим – з людським капіталом.

Дивіться, що відбувається: у час, коли вся країна, попри воєнний стан та виклики, готується до вступної кампанії, у документах, що регулюють питання вступу у 2022 році, навіть словосполучення “Херсонська область” або “тимчасово окуповані території Херсонської, Запорізької, …. областей” відсутні! Наших випускників викреслили з числа абітурієнтів! Виправдання, що на окремі спеціальності можна вступати за співбесідою, не коректно. Це виключення! Якщо порушено право на освіту хоча б однієї людини, то завдання держави захищати та створювати умови для кожного. Тим ми й відрізняємось від самі розумієте якої країни. В нашому ж випадку порушені права сотен випускників з Херсонщини та інших тимчасово окупованих територій!

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році (https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/vstupna-kampaniya-2022/umovi-prijomu-dlya-zdobuttya-vishoyi-osviti-2022-roku), але для абітурієнтів з Херсонщини, більшості території Запорізької області, відповідно до зазначеного Порядку, фактично неможливо спробувати вступити на бюджет і на омріяну спеціальність. Якщо дитина не виїхала з Херсонщини на підконтрольну територію, щоб здати НМТ, то вона втрачає шанс вступити на бюджет. Врахуємо, що через окупацію, відсутність протягом усієї війни гуманітарних зелених коридорів, дозволити собі на свій страх та ризик вивезти дітей, змогли та зможуть далеко не всі родини випускників.

Є ще питання! Для вступників з Луганської, Донецької областей і АР Крим, відповідно до Порядку, визначається пільговий вступ за квотою-2. Це можливість отримати бюджетні місця, відповідно наказу МОН #271 «Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення».

Натомість для Херсонської області не визначені навіть окремі регіональні коєфіцієти, що суттєво впливає конкурсний бал для вступників.

Що робити? Терміново переглянути умови вступу для дітей фактично усієї Херсонщини, тимчасово окупованих територій інших регіонів України, що не зазначені у Постанові #271. Так зможемо повернути віру жителей Херсонщини у те, що про нас не забули. Так зможемо створити рівні та прозорі умови для вступників та дати шанс на освіту молоді Херсонщини.

Поки славетні ЗСУ відвойовують кожен клаптик України, а високоурядовці думають і планують, що робити далі, діти і батьки Херсонщини вірять і сподіваються, що слова “Херсонську область про***ли” вдруге ніколи не пролунають.

Херсонщина – це Україна, а наша молодь – її майбутнє! Під час війни треба думати про майбутнє!!!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН