Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор ХДУ розповів про роботу адміністрації вишу в Івано-Франківську

Відповідно до наказу МОН херсонські виші було евакуйовано на підконтрольні Україні території. Херсонський державний університет нині перебуває на базі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Про нові умови роботи адміністрації розповів ректор ХЛУ Олександр Співаковський:

Разом з ректором Прикарпатський Національний Університет Ім.В.Стефаника Ігор Цепенда провели брифінг для ЗМІ з приводу тимчасового переміщення центру управління Херсонського державного університету до Івано-Франківська.
Переш за все сердечно подякував освітянській спільноті Прикарпатського університету за той прихисток, підтримку, які ми маємо. Це й приміщення, комп’ютерна техніка, сервери, житло у гуртожитках… Навіть Starlink Ілона Маска зараз забезпечує зв’язок херсонської команди в Івано-Франківську зі всім світом)))
Наша співпраця – це як раз той об’єднуючий приклад єдності України, свідчення того, що в усіх українських освітян спільна мета – виховання освіченого, патріотичного молодого покоління. По суті, це кластерна модель співпраці двох закладів освіти, коли ми можемо використовувати кращі надбання один одного, вдосконалюватися та капіталізувати наших студентів.
Зазначив, що маємо завдання забезпечити стале функціонування нашого університету: доступ до ЄДБО, казначейських рахунків, забезпечення захисту та збереження інформації, у тому числі особистої, та продовження освітнього процесу. Наразі не йдеться про евакуацію університету, бо це неможливо за відсутності офіційних зелених коридорів. На вимогу Міністерства освіти і науки ми перенесли центр управління ХДУ на підконтрольну територію. Підкреслив, що цінність нашого університету не в будівлях, а в наших студентах та викладачах. А їх ми намагаємось максимально зберегти, об’єднати та підтримати.
Робота під час пандемії навчила нас працювати дистанційно, ми посилили свої цифрові сервіси. Тому зараз можемо функціонувати в умовах, коли частина наших співробітників у Херсоні, частина у Івано-Франківську, а частина – взагалі в інших регіонах. Тож, де б не знаходилися викладачі, співробітники чи здобувачі, є комунікація та освітній процес. Складно? Так, дуже складно. Наприклад, 30 квітня окупант залишив Херсонщину без будь-якого зв’язку. Ситуація вже покращується, тож все буде добре. Але ризики та небезпеки залишаються.
Звичайно, що журналістів цікавили настрої наших земляків. Після двох місяців окупації ми читко усвідомлюємо: захопити територію це не однозначно тому, щоб захопити серця та думки людей. Тому ми будемо продовжувати роботу з формування людського капіталу. ХДУ – це частина Херсонщини, а Херсонщина – це Україна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН