Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Шукає зброю та допомагає у затриманні: в Одесі разом з військовими несе службу пес Кай

Разом зі своїм господарем, військовослужбовцем Данилом з позивним “Док” на блокпостах Одеси службу несе пес Кай. Він шукає зброю, наркотики та допомагає у затриманні. Про це повідомила кореспондентка Суспільного, яка поспілкувалася із господарем собаки.

Пес Кай породи вовкособ – гібрид собаки та вовка. Вісім років тому військовий Данило забрав його з Чехії.

“Чому Кай? За паспортом він був Кай, адже там в одному посліді Кай, Герда, Грек, всі з такими іменами. Ця порода може йти за тобою, бігти, за добу пробігти 50-70 кілометрів, а пройти 100 кілометрів. Це витривала порода, плисти може. До трьох кілометрів я з ним десь плив коли літні періоди були. Я пливу півтора-два кілометра, а він поряд пливе. Звичайні собаки цього не зроблять”, – розповів військовий.

Шукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес Кай
Шукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес Кай

Чоловік сам дресував Кая. До третього року свого життя пес умів виконувати різні 50 команд. Данило – хорват, і навчав Кая виключно своєю мовою, тому на команди інших людей пес не відреагує. Раніше вовкособ ніс з господарем службу на блокпостах та зараз він проходить реабілітацію. Тиждень тому Каю вирізали пухлину, операцію переніс добре, каже господар, втім поки ще сильно втомлюється.

“Охоронна система на посту, проїздять автомобілі, зупиняють, огляди, він запах відчуває, по наркотиках працює, це не питання для нього. Трошки підтягнули його хлопці по зброї, він визначає чи є зброя. Якщо йде обшук, він стоїть напоготові”, – зазначив Данило.

Шукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес Кай

Військовослужбовець пояснив, якщо пес відчує небезпеку, то сам вирішить як треба діяти:

“Він на блокпості зі мною стоїть і, безпосередньо, якщо є якісь нетверезі, він алкоголь відразу відчуває й одразу сприймає дуже серйозно. Він одразу видає звуки й ми розуміємо, що перед нами людина напідпитку. Починаємо працювати серйозніше”.

Годують Кая м’ясом. Часто господар дає йому й те, що їсть сам.

“Бували моменти, що сплю і кричу на нього, мовляв, дай поспати, а він підходить, носом б’є, а у мене, наприклад, хтось колесо відкручує. Були моменти: я тоді встаю, відкриваю двері, він тоді свою роботу сам робить. На те, на що він здатен – захистити мене. У мене народилась онучка, то навіть чоловік моєї доньки не міг підійти до неї. Кай лежав, оберігав, заколисував. Вона тільки починала плакати, він одразу підходить, заспокоює”, – пригадує чоловік.

Шукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес Кай
Шукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес КайШукає зброю та допомагає у затриманні. В Одесі на блокпостах разом з військовими несе службу пес Кай

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН