Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі відбулося найбільше свято української Бессарабії – «Трифон Зарізан»

«12 лютого редакція національних меншин Суспільне Одеса разом із одеськими виданнями «Вечерняя Одесса» та «Одесская жизнь» відвідали місто Болград: щоб показати найбільше та найулюбленіше дійство Бессарабії у лютому свято виноградарів та виноробів «Трифон Зарізан»

Це свято за старою болгарською традицією відзначають 14 лютого на честь православного святого Трифона, заступника всіх виноробів. У цей день болгари роблять першу в році обрізку винограду, дотримуючись стародавніх звичаїв, весело і у колі великої кількості друзів та гостей. 

Проводять свято у форматі народного гуляння: відбувається перше обрізання виноградної лози, вибирають царя виноградників, а далі жителі міста та всі його гості щиро шанують всіх виноградарів та виноробів на великому концерті місцевих творчих колективів на центральній площі міста. А в Болграді кожен другий винороб або виноградар, тому свято цього дня справді набуває масового характеру. 

«”Трифон Зарізан – це свято, яке об’єднує різноманітних людей, різних і за статусом і за національністю, воно дозволяє зазирнути в минуле, насолодитися красою старовинних звичаїв, подумати про майбутнє та розвиток виноградарської галузі в регіоні та просто добре повеселитися. Редакція національних меншин на Суспільне Одеса завжди в епіцентрі таких подій. Так буде і цього року, тому чекайте на цікаві сюжети, фото та відеоматеріали», — розповідає авторка проєктів болгарською на UA: Одеса Анна Терзівець.

Авторка проєктів гагаузькою на UA: Одеса Надія Маленкова розповідає, що за звичаєм, жителі виходили в поле або вдома обрізали кілька кущів винограду, до їх коріння виливали по стопці вина, щоб уродився багатий урожай і були великі грони.

«Для гагаузів та болгар Бессарабії традиції є важливою частиною життя. Вони тісно переплітаються із церковними святами. Зараз ми повертаємось до віри, Бога, себе самих. Шукаємо, чим заповнити наші та дітей душі. А винаходити нічого не треба, варто тільки відродити розумні та добрі звичаї наших предків, у яких поєднувалося все – і виховання, і праця, і дозвілля, і світовідчуття», — зазначає Надія Маленкова», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на повідомлення «Суспільне Одеса».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН