Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні з’явиться Уповноважений з питань зниклих безвісті – тісно співпрацюватиме з НІБ

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у своєму інтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ розповіла, що пошук зниклих безвісті — тема для України гостра й не нова.

Вона нагадала, що війна у нас як така триває вже вісім років. Відтак – робота по пошуку зниклих ведеться ще від початку російського вторгнення на Донбас.

Втім, певний час вона велась неактивно: за цей напрямок відповідала комісія, яка не працювала через неузгодженість законодавчих актів.

«Виправити ситуацію було доручено Міністерству реінтеграції тимчасово окупованих територій та мені, як Віцепрем’єр-міністру,пояснила Ірина Верещук.Відповідний законопроект надійшов до Кабінету Міністрів 24 лютого. Саме він унормовував впровадження посади Уповноваженого з питань зниклих безвісті. На жаль, тоді завершити цю роботу ми не встигли, бо розпочалася війна. Зараз повертаємося до реалізації попередніх напрацювань».

Віцепрем’єр-міністр уточнила, що робота Уповноваженого з питань зниклих безвісти триватиме у тісній взаємодії зі щойно створеним Національним інформаційним бюро, завданням якого є складання реєстрів та централізація інформації про зниклих безвісти осіб, а також військовополонених, хворих та загиблих з обох сторін.

За словами Ірини Верещук, такі бази даних необхідні для того, щоб ними можна було оперувати, залучаючи Червоний Хрест, ООН та інші організації, які беруть участь у пошуку зниклих безвісти.

«Ми маємо швидко інституціоналізувати цю вертикаль, адже розуміємо, що цим обов’язково хтось має займатися»,резюмувала Ірина Верещук

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН