Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині жителі чують вибухи

Вибухи вже були чутні у всіх містах України – з раннього ранку в Миколаєві біля військового містечка, на КПВВ «Каланчак». У Новій Каховці було підірвано газорозподільчу станцію.

Ми повинні знати, як діяти у випадку військового вторгнення, куди евакуюватися, як поводитися та що покласти у тривожну сумку.

Нижче наведені рекомендації для підготовки до випадку військової агресії, яка, сподіваємося, нам не загрожує.    

1.У кожного члена родини має бути власна сумка, яка міститиме основні речі для виживання: документи та копії до них, які зберігати треба у водонепроникному пакеті, питну воду, дезінфектори для води, їжу, яка не псується, аптечку першої медичної допомоги, ліки, які ви вживаєте, теплий одяг, ліхтарики, батарейки для них, заряджені павербанки, паперову мапу, оскільки Інтернет може не працювати, так само як і електрика та водопостачання, бажано також мати при собі кілька пар зручного взуття і спальний мішок. Варто пам’ятати, що це має бути саме сумка чи рюкзак, а не велика валіза, аби вам зручно було носити його з собою.

2.Якщо ви маєте автомобіль, то він має бути з повним техоглядом, справним і, звісно, заправленим.

3.Треба розуміти, що в період будь-яких бойових дій чи гібридних атак стає недоступною вся інфраструктура: електроенергія, водопостачання, мобільний та Інтернет-зв’язок. Тож про це варто подбати заздалегідь: набрати воду у всі можливі ємності, придбати альтернативні лампи, ліхтарики, записати на папері важливі вам номери. Підготуйте засоби пожежогасіння. Подбайте про приготування їжі в разі відсутності газу та електропостачання.

4.Варто також завчасно обговорити з рідними, в яких місцях ви будете зустрічатися, якщо не буде зв’язку. Якщо є можливість і час для евакуації, то маршрут має також бути заздалегідь продуманим. Якщо ви не продумали місце евакуації, то орієнтуйтеся на найближчу зону сховища (з ними теж необхідно ознайомитися заздалегідь, подивитися карту сховищ цивільного укриття). В квартирі місцем укриття стануть кути, розміщені подалі від вікон, дверні пройоми та ванна. Але знаходитися в приміщенні — не найкращий варіант, коли є можливість евакуації. Жителям сільської місцевості теж необхідно дізнатися, де знаходиться найближче укриття, перевірити стан підвального приміщення.

5.Якщо ви знаходитеся в місті, в якому проходять обстріли, то ховатися за парканом чи в автомобілі не варто, бо автомобіль і паркан прострілюються.

6.В період будь-якої ескалації активізуються мародери, люди з психічними розладами, представники кримінальних угруповань. Тому треба продумати засоби самооборони (ніж, легально зареєстрована зброя). Однак з цим треба бути обережним. На вулиці необхідно максимально демонструвати, що ви є мирним жителем, не носити демонстративні військові елементи тощо.

Усвідомте, що всі складові вашої сумки мають забезпечити життя кожного члена родини з водою, їжею та теплим одягом на 3-4 дні. Бережіть себе та будьте пильними.

Не панікуймо та тримаймося.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН