«Зерно в античному світі було не лише ознакою цивілізації, а й людини взагалі. Гомер називав людей «хлібоїдними». Дуже багато давньогрецьких філософів і письменників вважали, що людині для повноцінного сніданку, наприклад, достатньо хліба й вина.
Завдяки сучасним технологіям дослідникам вдалося відновити інгредієнти, з яких було виготовлено карбонізовані зразки хліба в Геркуланумі. Закваска, вода, борошно, сіль – і хліб, якому дві тисячі років на вашому столі.
Ми трохи змінили рецепт. Давні греки вже були знайомі з технологією приготування «кислого» хліба. А оскільки наймиліший серцю кожного грека був хліб з ячмінного борошного, рецептом з нього й ділимося.
Вам знадобиться:
Опара:
100 гр пшеничного борошна
1 ст. ложка меду
1 чайна ложка дріжджів (або 50 гр. закваски)
100 мл. води
Тісто:
400 гр. ячмінного борошна
1 чайна ложка солі
300 мл. води
Опара
Добре вимішуємо тісто, в кінці додаємо трохи оливкової олії. Ставимо в холодильник. Коли підніметься, формуємо круглий хліб висотою 3-4 см, ділимо на 8 частин, обмотуємо мотузкою. Залишаєм відпочити 30 хв. Випікаємо при температурі 130 приблизно 90 хвилин.
Ячмінне борошно багате на клітчатку, сприяє травленню.
Налийте собі вина й смачного!», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку Херсонського обласного краєзнавчого музею.
Схожі публікації:
- Херсонців запрошують зробити селфі з одним з найбільших музейних предметів в Україні
- Херсонців запрошують зробити селфі з китом у музеї
- Спортсмени гандбольної команди «Дніпрянка» отримали нагороди
- Керівник Херсонської облпрокуратури представив звіт місцевим депутатам (відео)
- Чат-бот «Свої» впроваджено у Великокопанівській територіальній громаді