Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Старости громад Запоріжжя проводять семінари для колег

Про те, як організована робота старости, за які напрямки та сфери відповідає, розповіла Ірина Недобуга, староста Комиш-Зорянської селищної ради Запорізької області під час семінару «Організація виконання старостою контрольних функцій», який відбувся в рамках навчання «Кроки для старост 2021» від U-LEAD.

За її словами, повноважень та обов’язків у старости Комиш-Зорянської громади безліч, але є два пріоритети та напрямки – активна участь у реалізації проєктів на території громади та благоустрій території старостинських округів.

У громаді діє програма благоустрою Комиш-Зорянської селищної ради, за рахунок якої фінансують з місцевого бюджету заходи з благоустрою, частково оплачують громадські роботи та купують необхідні інструменти та матеріали. На роботи з благоустрою залучають місцевих мешканців з-поміж безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості, і яка співфінансує оплату громадських робіт.

– У підпорядкованому мені Благовіщенському старостинському окрузі працюють троє громадських працівників по три тижні на місяць з квітня до листопада, які виконують роботи по обкосу та прибиранню центра села, узбіч вулиць, по прибиранню дитячого майданчика, спортивного майданчика, стадіону, підбілювання дерев, бордюрів. У своїй роботі вони підзвітні та підконтрольні старості. Робітники забезпечені необхідним інструментом та приладдям, – сказала староста.

Значних зусиль потребує впорядкування кладовищ.

– Населення старішає. І люди не в змозі доглядати за місцями поховань своїх близьких та рідних, тому громада включила до програми благоустрою порядок на кладовищах (до переліку об’єктів Програми благоустрою). Обсяг робіт суттєво збільшився, але мешканці громади дуже вдячні, – зазначила Ірина Недобуга.

У Комиш-Зорянській громаді питання освітлення та заміни лампочок у ліхтарях також на контролі старости. У Благовіщенському старостаті всі вулиці у селах освітлені. Але за словами старости деякі ліхтарі та мережі потребують оновлення. Тому староста разом із активістами та місцевими депутатами розробили проєкт щодо модернізації мережі освітлення і наразі шукають альтернативні джерела фінансування для його реалізації.

За словами Ірини Недобуги у старости є дві сторони роботи: технічна і «жива».

«Жива» – це про комунікацію із мешканцями, про вміння організувати та чути людей. На її думку, ініціатива старости, яка знайшла підтримку у громадськості, є запорукою успіху. Як приклад, жінка наводить і толоки, до яких активно долучаються жителі громади, і конкурси по оздобленню дитячого майданчика, та інші заходи.

– У селі Благовіщенка була зупинка в аварійному стані. Встановили нову, навколо облаштували територію. І знаєте, якось почула розмову між мешканцями, які говорили про те, що і зупинка гарна, і начебто все добре, але чогось не вистачає. І я зрозуміла чого. Не вистачало їй яскравості та кольорів. Вирішили оголосити конкурс на найкращий ескіз зупинки. Отримали 37 варіантів. Комісія обрала кращий ескіз і тепер в центрі села наших гостей і мешканців зустрічає ця зупинка, яка стала фотозоною, – розповіла Ірина Недобуга. І додала, що має багато спільних планів з мешканцями села щодо покращення благоустрою.

Староста з Комиш-Зорянської громади відмітила, що участь у навчанні є дуже цінним: отримуєш знання, можна обмінятися досвідом, а також почути експертну думку, яка підтверджує власну.

– Переконана, що у громаді має бути інспектор з благоустрою. Ми із старостами з нашої громади під час перегляду стратегію розвитку внесли пропозицію до операційної цілі «Благоустрій територій та поводження з ТВП» додати такий пункт, як введення посади інспектора з благоустрою. І от про це сьогодні говорили і експерти, і колеги з Тростянецької громади, які підтвердили правильність наших дій. І ще це додасть впевненості у власних силах по покращенню стану благоустрою, – сказала вона.

Впродовж семи тижнів 300 старост з різних громад України навчаються за програмою «Кроки для старост 2021».

– Запорізьку область у навчанні представляють 21 староста із 14 територіальних громад регіону. Під час навчальних семінарів та практикумів учасники дізнаються багато корисної інформації від експертів та тренерів U-LEAD, але «родзинкою» навчання є обмін досвідом та спілкування з колегами, – зазначила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області Тетяна Бордюг. І додала, що зважаючи на високий запит від українських старост на навчання, U-LEAD планує провести ще одну навчальну програму для іншої групи весною 2022 року. Також на базі регіональних офісів U-LEAD проводяться консультації та тренінги для старост, які не були відібрані на навчання в обох програмах.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН