Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Гуляйполі продають “під розбір” унікальну 109-річну будівлю колишньої земської школи

Гуляйпільська міська рада продає колишню будівлю земської школи, споруджену у 1912 році

Запорізька область може залишитися без унікальної будівлі колишньої земської школи, зведеної за проектом Олександрівської повітової земської управи. Будівля площею понад 170 квадратних метрів у селі Новомиколаївка, що входить до складу Гуляйпільської ОТГ, виставлена на торги “під розбір”.

Громадськість забила через це на сполох та звернулися до Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА, передає Depo.Запоріжжя.

За словами керівника Департаменту Владислава Морока, колишня школа, в якій донедавна розміщувалися сільрада і виконком Новомиколаївки, є унікальним зразком приміщень такого типу. Таких в Запорізькій області залишилося не багато. “Будівля земської школи є потенційно цікавим об’єктом для включення її до туристичних маршрутів регіону та заслуговує на збереження для нащадків”, – зазначив Мороко.

Для того, аби врятувати будівлю від знищення, працівники Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини 18 жовтня провели її обстеження та фотофіксацію та готують історичну довідку для включення будівлі до переліку щойно виявлених пам’яток культурної спадщини з подальшим взяттям на державний облік.

Районка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН