Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Арт-об’єкт «Коло Єдності» прикрасив оновлену Хортицю

Оновлений оглядовий майданчик з флагштоком на Пагорбі Єдності викликав неабияку цікавість серед відвідувачів цими вихідними.

Коло єдності – символ єднання, суспільної згоди ще з часів славетного козацтва. Саме колом козаки вирішували важливі питання, чули одне одного, гуртувалися перед викликами. Такий сенс автори вкладають у сучасний арт-об’єкт на Хортиці – металеве кільце заввишки 7 метрів з кортеновим покриттям.

На Пагорбі Єдності відтепер з’явився надзвичайний арт-об’єкт. Він став прикрасою оновленого оглядового майданчика. Вже з 14 жовтня кожен бажаючий може побачити «Коло Єдності», а за місяць, 16 листопада арт-об’єкт стане частиною культурно-мистецької події на Хортиці.
Творчим керівником колективу авторів арт-об’єкту виступив Богдан Кривошея.

– Ми довго міркували над символічним арт-об’єктом, що поєднає в собі історичне значення острова Хортиця та, водночас, стане сучасним символом. Адже оновлена Хортиця потребує нових сенсів. У точці перезавантаження завжди виникає цілий культурний пласт, який залишиться на багато поколінь вперед. Уже давно неактуальні монументальні пам’ятники-споруди, на які люди дивляться знизу догори, неможливо змусити мистецтво бути пропагандистським. Нині глядач має свободу переосмислювати події та об’єкти, робити їх частиною власної історії, – розповів Богдан Кривошея.

Ми впевнені, що новий арт-об’єкт стане місцем тяжіння для туристів, адже тут вийдуть чудові та незвичайні світлини. Більше того, саме форма кола найбільш доречна та вдала для такого знакового об’єкту, як Пагорб Єдності.

– Проста та довершена фігура кола з давніх давен була символом сонця як джерела життєдайного вогню. Сонце – вічна причина примирення та гармонії стихій, поступовості змін пори року, невпинності часу та обертання колеса людського життя. Адже сама назва острова Хортиця походить від імені давньослов’янського Бога Сонця – Хорса. Існування у слов’ян божеств й культів, пов’язаних з Сонцем, не викликає сумнівів. Тобто, сонце – це символ Хортиці з давніх давен. І цей арт-об’єкт навіть дозволяє «ловити» сонце поглядом, комунікує людину з небесним світилом, – вважає керівник Національного заповідника Максим Остапенко.

На думку очільника Запорізької області Олександра Старуха, новий арт-об’єкт додає Хортиці важливий глобальний сенс та актуалізує острів як місце суспільної згоди.

– «Коло Єдності» – це символ об’єднання заради майбутнього. Так, саме колом козаки ухвалювали рішення, і варто повернути острову славу місця суспільної згоди. Вже зараз йде активна робота над реконструкцією музейного простору, однією з функцій якого є дати локацію для обговорень суспільно важливих тем, питань локального та національного значення. Згодом цей простір може збирати навіть спільноту світових лідерів. Адже саме Хортиця – острів посередині Дніпра, сакральне місце між двох берегів – завжди виступала місцем об’єднання, – заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Арт-об’єкт «Коло Єдності» встановлено в рамках національного проєкту відродження острова Хортиця, який стартував у 2021 році. Відродження острова Хортиця – ініціатива Президента України Володимира Зеленського. Реконструкція триває завдяки взаємодії державної влади з соціально відповідальним бізнесом – Групою Метінвест, яка виступає партнером національного проєкту. Метінвест долучився до проєкту реконструкції Хортиці з самого початку та забезпечує супровід ініціатив від зародження ідеї до розробки концепції, згідно з якою наразі тривають перетворення.

– Початок оновлення острова Хортиця, оновлення знакових об’єктів цього року – це наочний результат успішності державно-приватного партнерства. Група Метінвест виступає рушійною силу проєкту: від створення ідеології ключових змін Хортиці до конкретної системи реалізації у технічному, управлінському та публічному сенсі. Тобто, Метінвест є необхідним драйвером швидких перетворень, які змінюють території та філософію відносин. Ми гарантували оперативне системне залучення та довели це – лише за декілька місяців вже з’явилися сучасні знакові об’єкти, що тепер відвідують тисячі людей. Також для потужної міжнародної компанії Метінвест, до якої входить комбінат «Запоріжсталь», вкрай важливо інвестувати у сталий розвиток регіону присутності. Оскільки тут ми працюємо, живемо, відпочиваємо, пов’язуємо своє майбутнє з Запоріжжям, – наголошує генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест Олександр Мироненко.

Хортиця перетворюється на сучасний простір для культури, туризму, духовності, відпочинку, саморозвитку. Про те, що, Хортиця стане першим в Україні безбар’єрним туристичним об’єктом, де філософія безбар’єрності буде розкрита в різних сенсах, заявила перша леді Олена Зеленська під час свого візиту до Запоріжжя. Відродження Хортиці в пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента та координатора президентської програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенка. Саме Кирило Тимошенко неодноразово заявляв, що мета програми – за декілька років комплексно оновити 150 об’єктів культурної спадщини країни.

Хортиця Національний заповідник

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН