Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медик із Запорізької області увійшов у список 30 кращих лікарів країни, які розпочали професійний шлях у незалежній Україні

Онучко Сергій, лікар загальної практики, сімейний лікар Гуляйпільського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Сергій Онучко прийшов у професію через особисту біду. Маючи на руках хворого батька та спостерігаючи ставлення медиків, майбутній лікар після смерті найріднішої людини раз і назавжди вирішив, що має зробити все, аби люди ніколи не бачили в очах фахівця байдужість та не залишилися наодинці з хворобою.

До 30-річного педіатра за освітою, а зараз лікаря загальної сімейної медицини, завжди довга черга людей. Також у Сергія «червоний телефон» у цілодобовому режимі. І дивуватись немає причин: «У мене як у молодого лікаря 90% пацієнтів – молоді люди, які мені довіряють. Але інколи аж занадто – вже як родичу телефонують о 4-й годині ранку та питаються, що робити; або ж не приймають призначені препарати та дивуються, чому не допомагає бесіда зі мною».

Сергій дуже легко знаходить спільну мову з пацієнтами та розібрався з нюансами змін у системі охорони здоров’я досить швидко: «Електронна система, вибір лікарів – дуже позитивні речі. Але є нюанси, адже мені як молодій людині такі речі далися просто, а для старшого покоління медиків комп’ютеризація – незбагненна наука. Але я вірю, що з часом все буде добре».

Сергій щодня наполегливо працює, адже реалізувати ціль життя – завжди відгукуватись на чужу біду – є надмотивацією: «Чомусь кожного року перед днем народження мене традиційно залишали у лікарні на чергування. І ось потрапляє до нас пацієнт з гострим коронарним синдромом і зупинкою серця. З реаніматологом ми відкачуємо людину, а медсестричка близько опівночі вітає мене зі святом. У процесі я кивнув, ми «погнали» далі й врятували пацієнта. Так ось цей стан своєрідного сп’яніння від повернення людини з того світу – те, заради чого я працюю щодня».

Проте іноді відчуття ейфорії та задоволення від вилікуваних пацієнтів спотворюють незворотні втрати. Сергій Онучко зауважує, що у кожного лікаря, і він не виключення, є своє кладовище. Це найсумніше місце у серці, адже незносно приймати факт, що ти зробив усе залежне і навіть більше, проте це не допомогло врятувати чиєсь життя: «Та коли після зміни розумієш, що сьогодні міг втратити два життя, але поборолися, то це варте, щоб бути лікарем».

Про проєкт:

В Україні чудові лікарі. Вони прогресивні, компетентні, турботливі і натхненні. Їхня головна мета — піклуватися про здоров’я Українців.

Наші найкращі лікарі — активні учасники змін, які віддають чимало сил, щоби ми почувалися захищеними, і самі від того є щасливими. 30 медиків, про яких ми розповіли на сторінках нашого спецпроєкту, — лише частина із тих, хто працює на “передовій” системи охорони здоров’я, що реформується, та щоденною працею творить зміни.

Джерело: www.30likariv.com

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН