Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні працюють над удосконаленням системи розслідування злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом

13 жовтня 2021 року, на базі прокуратури  автономії відбулась презентація бази даних I-DOC – інструменту для аналізу та систематизації розслідувань воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Базу даних I-DOC розроблено компанією «CASE MATRIX NETWORK» за підтримки Норвезького Гельсінського Комітету та Міністерства закордонних справ Норвегії.

Під час заходу, керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний детально розповів про алгоритм роботи бази даних I-DOC: «Ця система передбачає оцифрування матеріалів кримінальних проваджень щодо таких серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного права, як катування, позбавлення права на справедливий суд, незаконні ув’язнення, призов до Збройних сил РФ, колонізація та інші. База даних I-DOC дозволяє оптимальніше використовувати докази, зібрані у ході розслідування кримінальних проваджень, як на національному рівні, так і для підготовки матеріалів до міжнародних кримінально-правових інституцій, зокрема, Міжнародного кримінального суду».

«Впровадження системи I-DOC дозволяє аналізувати й перевіряти велику кількість складної доказової інформації. Більш того, надає можливість оцінити масштабність порушення, контекст, у якому воно вчиняється, а також їх вплив на реалізацію політики держави-агресора. Також забезпечується оперативний доступ процесуального керівника до матеріалів кримінальних проваджень» – зазначив Ігор Поночовний у ході презентації.

Таким чином, система дозволить оптимізувати та спростити роботу слідчих й прокурорів у розслідуванні злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом, а також забезпечити належну взаємодію між національними інституціями та Міжнародним кримінальним судом.

«Окремі слова подяки хочу вкотре висловити Генеральному прокурору Ірині Венедіктовій, Тимчасово повіреній у справах США в Україні Крістіні Квін, Послу Королівства Норвегії в Україні Еріку Сведалу та генеральному секретарю Норвезького Гельсінського комітету Гейру Хоннеланду за можливість реалізації цього сучасного проєкту на базі прокуратури автономії» – підкреслив керівник прокуратури автономії.

Пресслужба прокуратури в АР Крим

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН