Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новобузькій громаді розробляють стратегію розвитку

Новобузька громада завершує роботу над стратегією розвитку за підтримки експертів Програми “U-LEAD з Європою”.

Індустріальний парк, завод з переробки сміття та виробництва біогазу, туристичні зони та інші проєкти, які змінять життя мешканців Новобузької громади

Понад 50 проєктів включила робоча група з розробки Стратегії розвитку Новобузької територіальної громади до плану реалізації на 2022-2027 роки. Четверте засідання робочої групи традиційно відбулося за участі експерта «U-LEAD з Європою» Віктора Бондарука та команди Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” у Миколаївській області.

Як повідомила начальниця відділу з питань інвестиційних проєктів та соціально-економічного розвитку Анна Луценко, стратегія розвитку Новобузької територіальної громади включає такі цілі: економіка нових стандартів – це  інвестиції, спроможність та успішність; розвиток людського капіталу та соціальної інфраструктури    –  висока якість життя мешканців громади та «сучасна і функціональна інфраструктура та громадський простір» – це про благоустрій та комфортне середовище.

Одним з проєктів, які планує реалізовувати громада для досягнення цілі по залученню інвестицій, є створення індустріального парку “Новий Буг”, яким передбачено облаштування території парку необхідними комунікаціями та створення зручної транспортної інфраструктури для залучення інвесторів. За словами Анни Луценко, площа земельної ділянки становить 20 га.

Питання поводження з побутовими відходами та вирішення проблеми їх накопичення громада планує вирішити за допомогою будівництва сміттєпереробного заводу. Вартість проєкту понад 180 млн гривень, у 2022 році потрібно 30 млн.

– У нас вже є попередня домовленість з інвестором, який готовий підтримати цей проєкт. Завод буде спеціалізуватися на виробництві біогазу. Зараз питання альтернативних джерел енергії є актуальним, тому ми вже почали роботу в цьому напрямку, – зазначила Анна Луценко.

Серед проєктів багато таких, що стосуються розвитку соціально важливих галузей, а також розвиток туризму та підвищення туристичного потенціалу, підтримка громадських ініціатив тощо. У громаді планують будувати сучасний ЦНАП та школу, реконструювати міський стадіон, реконструювати водогін та очисні споруди, створити культурний простір “БібліоHUB” та розвивати громадський транспорт. Є проєкт на підтримку та розвиток молодіжного руху “Партисипація. Або-як спонукати молодь Новобузької громади до процесу ухвалення рішень”.

На реалізацію задуманого планують залучати кошти місцевого бюджету, подавати проєкти на фінансування з державного бюджету, а також брати участь у конкурсах та грантах.

– Створена спільно з громадою стратегія розвитку Новобузької територіальної громади, незалежно від особистісних якостей керівників, або політичної ситуації в громаді спрямовується на потреби людей, зміцнення місцевої демократії, виховання суспільно-активних громадян – патріотів своєї громади, – зазначив керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області Олег Ільницький.

Наступний кроком для громади стане публічне обговорення документу, після чого проєкт Стратегії розвитку буде винесено на розгляд сесії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН