Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсоні та Миколаєві презентують проєкт “Майбутнє Європи”

Майбутнє Європи – це щорічний соціально-культурний проєкт, учасниками якого стають підлітки зі Сходу України. Всі вони дотичні до однією теми, яка безповоротно змінила їх життя – війна. 

Про проєкт.
Регулярні онлайн зустрічі протягом декількох місяців, постійне обговорення, всіх можливих сфер, в яких проявляється війна – цей виснажливий процес показав учасникам, що вже час робити наступний крок – помислювати минуле та шукати своє, європейське майбутнє. 

Протягом проєкту вони розмовляли з літніми людьми з України, Німеччини, своїми рідними, підлітками з м. Кельн, дитинство та юність яких сталися під час війн: Другої світової та сучасних російсько-української, сирійської, афганської, іракської, балканської. Герої свідчать про своє дорослішання, своє зруйноване війною стале життя, говорять про свої мрії та бачення спільного майбутнього в Європі. За допомогою відео і аудіо, вони всі стали учасниками і голосами вистави. Частина буде виступати наживо, інші ж будуть долучатися в онлайн-форматі, бо стали студентами європейських вузів.

Режисером та ментором щорічно стає режисер документального театру Андрій Май, війна – одна з головних і найважливіших для нього тем. Також, воркшопи від групи Ragapop та лекції драматурга Максима Курочкіна допомагали учасникам знайти в собі ті теми, про які не можна мовчати.

Кінцевий результат.
Результатом роботи є мультимедійна вистава, де Герої говорять про виклики та звертають їх глядачам. В центрі лишається юна людина зі своїми прагненнями щастя на тлі безкінечності світових війн щастя, якого прагне кожен з нас. Частина учасників буде виступати наживо, інші ж будуть долучатися в онлайн-форматі, адже деякі стали студентами європейських країн.

Міжнародна спвіпраця.
Для спільного проєкту обрано партнерську організацію з Німеччини – Junge Theatre Köln e.V., фокусом якої є як робота з підлітками засобами перформативних практик. У співпраці зі Світланою Фурер, яка багато років працює з незручними темами історичної пам’яті. Її проекти фокусуються на питаннях суспільної відповідальності за мають соціально значущий резонанс.

Спільно реалізований у 2019 проєкт “THE FUTURE OF EUROPE” став новим кроком в кооперації та призвів до наступних результатів: створення документальної вистави з підлітками, 22 покази в Україні та Німеччині для підліткової аудиторії (близько 6 000 глядачів), публічний резонанс на міжнародних фестивалях в м. Київ та м. Кельн.

Асоціація Junge Theatre Köln e.V. переслідує мету поширення мистецтва і культури, а також спрямована на розвиток молоді та інтеграцію\обмін людей з різних культур. Завдання інтеграції через мистецтво полягає у міжкультурному обміні між молоддю, роздуми про відмінності та подібності з метою збагачення та залучення обидвох сторін. 

В Україні та в Німеччині зростає нове покоління молодих людей, які не матимуть бар’єрів між країнами, але в обох країнах не вистачає бачення того, як це майбутнє разом може виглядати. Проєкт доповнює та надає нові можливості щодо культурних ініціатив для молоді, зокрема пропонує засобами театру поговорити про майбутнє України та презентувати його як на національному, так і на міжнародному рівнях. 

Тур охоплює 9 міст України + Кельн (Німеччина), передбачені покази у:

ХЕРСОН / 12.10 / 14:00
Херсонський обласний академічний театр ім. Миколи Куліша

МИКОЛАЇВ / 12.10 / 17:30
Центральна бібліотека ім. Марка Кропивницького

Вхід на всі заходи безкоштовний зі урахуванням карантинних норм жовтої зони та реєстрації.

Проєкт відбувається в рамках програми «Культура для змін» за підтримки Українського культурного фонду (Київ, Україна) та Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ) (Берлін, Німеччина).

Автор несе відповідальність за зміст, який не є офіційною позицією Українського культурного фонду (Київ, Україна) та Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ) (Берлін, Німеччина).

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН