Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонську обласну лікарню залишили без газопостачання

Пацієнти лікарні залишились без гарячої води, повідомляє Український Південь з посиланням на допис голови Херсонської облради Олександра Самойленка:

– Закон про деолігархізацію «сколихнув» не лише Європу, але й самих олігархів – кінцевих бенефіціарів стратегічних підприємств, які в прямому значенні цього слова пішли ва-банк, відкрито «наплювавши» на нещодавно підписаний Меморандум про непідвищення рівня тарифів, розроблений за дорученням Президента України Володимир Зеленський.

ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» розпочав газову блокаду бюджетних установ. На Херсонщині першою відчула удар КНП “Херсонська обласна клінічна лікарня” ХОР.

З 2 жовтня стратегічний заклад відключено від газопостачання, в результаті – без гарячої води та обігріву приміщень залишилися хворі, роділлі та породіллі, новонароджені діти…

Офіційний аргумент – розірвання договору «у зв’язку з особливими економічними обставинами в частині зростання ціни на природний газ».

Але лікарня не отримувала офіційного попередження про намір змінити умови договору постачання природного газу, яке мало надійти споживачеві не пізніше ніж за 30 днів до запланованого набрання чинності такими змінами (відповідно до п. 10.4. підписаного договору).

Сам договір на постачання природного газу між ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС» та Херсонською обласною клінічною лікарнею укладено до 31.12.2021 включно.

Надійний партнер на ринку продажу та транспортування природного газу України на ділі виявився зовсім не таким. ТОВ «УКР ГАЗ РЕСУРС», де ж ваші вигідні умови та гнучкий підхід роботи з клієнтами?

Постановою ВРУ вже понад 20 років забороняється відключення енерговодогазопостачання навіть боржникам – бюджетним закладам освіти та медицини, а Херсонська обласна клінічна лікарня боргів не має.

Більш того, Херсонська обласна лікарня – головна установа охорони здоров’я Херсонської області, яка надає широкий спектр спеціалізованої, висококваліфікованої медичної допомоги населенню.

На базі її відділень здійснено перші кроки до розвитку трансплантології в нашому регіоні, створено перинатальний центр. У складі лікарні 19 стаціонарних відділень, 11 із них – відділення хірургічного профілю. У стаціонарі розгорнуто 565 ліжок, на яких щорічно лікується більше 23 тисяч хворих та виконується більше 15 тисяч операцій.

Тож, ситуація, що склалася, потребує негайного втручання правоохоронних органів. Директор лікарні Віктор Короленко вже направив листи до прокуратури, СБУ та поліції стосовно самовілля та перешкоджання надання якісної, доступної та безперебійної медичної допомоги в умовах пандемії.

Паралельно закладом терміново оголошено відкриті торги на закупівлю природного газу, проте відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» проведення цієї процедури потребує як мінімум 30 календарних днів.

Але вже зараз відомо, що ніякі газові компанії не погоджуються на зафіксовану Меморандумом ціну в розмірі 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ. Постачальники просто не виходять на тендер, якщо вартість 1 куб. м нижче 35 грн.

Тож сьогодні я особисто звернувся до Президента України Володимир Зеленський, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України щодо негайного втручання у ситуацію, яка ставить під загрозу відключення від енерговодогазопостачання закладів освіти, медицини та соціальної сфери.

Як би магнати не старалась, щоб не робили – ОЛІГАРХІЧНА СИСТЕМА В УКРАЇНІ БУДЕ ЗЛАМАНА!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН