Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За час пандемії в Одесу завітав перший круїзний лайнер

Про це повідомили на сторінці Адміністрації морських портів України.

28 вересня Одеський порт урочисто вітав музикою духового оркестру швартування біля причалу №15 морського вокзалу пасажирського теплоходу Sea Dream II (макс. довжина – 105 м, прапор – Багамські о-ви). Лайнер здійснює круїз між портами Середземного і Чорного морів зі стартом у грецьких Атенах. Попередній порт заходу перед Одесою – румунська Констанца. Завтра по обіді за графіком теплохід має знятись на перехід до болгарської Варни. В даний момент на борту т/х Sea Dream II подорожують біля 60 туристів, головним чином громадяни США і Канади.

Напередодні заходу першого з початку пандемії круїзного судна, адміністрація Одеського порту спільно з ДУ «Лабораторний центр МОЗ України на водному транспорті» розробила і впровадила оперативний «План заходів щодо епідемічної безпеки під час обслуговування круїзних пасажирських суден». Вказаний документ враховує рекомендації ВООЗ, ІМО та опублікованих європейських стандартів охорони здоров’я, введених для забезпечення безпеки пасажирів і членів екіпажів пасажирських лайнерів від зараження коронавірусом Covid-19.
– Пасажирський лайнер, який сьогодні завітав у порт, відноситься до класу мега-яхт і до того ж заповнений туристами на 50 відсотків. Таким чином, відносно невелика кількість туристів полегшує нам відпрацювання алгоритму заходів, пов’язаних з виконанням протоколу обслуговування круїзного судна в умовах пандемії, – коментує начальник Одеської філії ДП «Адміністрація морських портів України» (ОФ ДП «АМПУ») Максим Лапай. – Готуючись до прийому Sea Dream II ми провели розширену нараду за участю представників міської Ради, компанії-туроператора, агентуючої компанії, співробітників митної та прикордонної служб. Після швартування лайнера в порту туристи зійшли на берег і перейшли на посадку до екскурсійних автобусів через коридор, влаштований за допомогою тенсаторів. Встановлені на причалі таблички буквально на кожному кроці нагадують гостям про необхідність дотримання маскового режиму, безпечної дистанції та режиму дезінфекції рук…
За словами М.Лапая, обслуговування за антиковідним протоколом пасажирів т/х Sea Dream II дозволить отримати відповідний досвід для безпечного прийому круїзного флоту у наступному році. На даний момент адміністрація порту отримала 31 заявку на візити до Одеси круїзних лайнерів у сезоні-2022.
Нагадаємо, візити пасажирських суден під іноземним прапором до Одеського порту були припинені у 2016 році у зв’язку з погіршенням безпекової ситуації в Чорноморському регіоні. Пауза протяжністю у п’ять років була порушена лише двічі: 14 червня 2017 року порт навістив невеликий експедиційний лайнер ISLAND SKY зі 104 туристами на борту, а 30 жовтня 2019 року вид на морський вокзал Одеси прикрашав у прямому сенсі слова теплохід AMERA (750 туристів).
Незважаючи на негативні політичні, економічні і епідемічні фактори, які останніми роками практично припинили круїзне судноплавство у басейні Чорного моря, Одеський морський порт ні на день не припиняє контакти з провідними операторами світового круїзного флоту. Більше того, адміністрація порту бере активну участь у роботі найбільшої світової асоціації суб’єктів круїзного бізнесу MedCruise і кілька років тому виступила ініціатором створення міжнародного дорадчого органу, який займається питаннями координації відновлення круїзного судноплавства у Північно-Західній частині Чорного моря у постковідний період – Black Sea Working Group.
Довідково:
Мега-яхта Sea Dream II побудована у 1985 році і пройшла реновацію у 2013-му. Це розкішний лайнер преміум-класу, обладнаний платформою і оснащенням для заняття туристами водними видами спорту. Пасажиромісткість судна – 112/115 чол., екіпаж – 92 чол.
Як стверджує довідник Berlitz Cruising & Cruise Ships Guide, у 2019 році т/х SeaDream II займав 4-е місце у світовому TOП-5 кращих пасажирських суден малого розміру (Boutique-ship).
За результатами останньої перевірки санітарного стану Центром по контролю і профілактиці захворювань США (CDC Organization) лайнер набрав 90 балів зі 100.
Влітку судно здійснює круїзи між портами Середземного моря, взимку – на Карибах.

20 серпня 2013 року в Одеському порту гостював сістер-шип т/х Sea Dream II – теплохід Sea Dream I.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН