Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Разом до якісних послуг: розпочався навчальний цикл щодо організації соціальних послуг у територіальних громадах

23 вересня на базі Запорізького регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” відбувся онлайн-семінар «Визначення потреб громади у соціальних послугах: основні засади та інструменти для громад з областей Південного Хабу».

– Громади отримали повноваження у сфері надання соціальних послуг. Це важливий і дуже відповідальний крок. Адже від рішень, які органи місцевого самоврядування приймуть в соціальній сфері, залежать долі та життя людей, в тому числі й тих, хто належить до вразливих категорій. Саме тому, наша Програма запроваджує навчальний цикл про соціальні послуги в громаді, щоб допомогти громадам у розвитку сфери соціальних послуг. І сьогодні говоримо про основні поняття, законодавче підґрунтя та інструментарій процесу визначення потреб громади у соціальних послугах, – розповіла керівниця регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” в Запорізькій області Тетяна Бордюг.

У семінарі взяли участь понад 80 учасників – керівники та фахівці структурних підрозділів з питань соціального захисту громад Запорізької, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей.

– Плануючи наші освітні заходи, ми намагаємося максимально відповідати запитам громад. Сьогодні розпочинаємо Комплексну базову програму з соціальних послуг та соціального захисту зі складної та важливої теми – визначення потреб громади у соціальних послугах. Адже це є база для того, щоб в подальшому жителі громади отримували соціальні послуги належного рівня, – розповіла радниця з питань соціальних послуг Програми “U-LEAD з Європою” Вікторія Ризун.

Тренінг проводили експерти та тренери МБО “Партнерство “Кожній дитині” – Ольга Павлик та Дмитро Дерев’янка.

За словами тренерів, озвучена Комплексна базова програма з соціальних послуг та соціального захисту складатиметься з п’яти тем: визначення потреб громади, організація надання соціального захисту населення, захист дитини, прийняття рішень в процесі надання соцпослуг та ведення випадку та оцінка потреб.

– Кожен семінар буде підсилюватися практикумом і в результаті учасники підвищать свій рівень професійної компетенції і зможуть більш ефективно працювати в напрямку забезпечення соціального благополуччя населення у громаді, – зазначила Ольга Павлик.

Тренери пояснили учасникам зміст понять “соціальний захист”, “соціальна робота”, “соціальні послуги”, “потреби громади”, “визначення потреб громади у соціальних послугах”. Також фахівцям громад нагадали перелік базових соціальних послуг, презентували “сімейну структуру громади” та схему надання соціальних послуг.

Під час розгляду питання щодо визначення потреб у послугах окреслили роль структурних підрозділів з питань соціального захисту та інших суб’єктів соціальної роботи в цьому процесі, а також ознайомили учасників з алгоритмом дій для визначення потреб. Як зазначили тренери, порядок визначення потреб у соціальних послугах може бути як короткостроковим, так і середньостроковим.
 
 Учасників також ознайомили з інструментами збору правдивих та об’єктивних даних і якісних методів дослідження, йшлося про:

– соціальний паспорт;

– соціальна картка громади або картування послуг;

– дерево проблем;

– SWOT-аналіз;

– індивідуальне інтерв’ю та фокус-групи;

– технології відкритого простору та світове кафе;

– громадські обговорення.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН