Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

104 законопроєкти з корупційними ризиками подали народні депутати за період роботи 5 сесії ВРУ

В пресцентрі Укрінформу, відбулася друга презентація проєкту «Рейтинги авторів законопроєктів з корупційними ризиками». Аналітики громадської організації “Інститут законодавчих ідей” знайшли корупційні ризики у 104 законопроєктах, що зареєстровані за час роботи 5 сесії ВРУ.

“Сьогодні ми вдруге презентуємо “Рейтинг авторів законопроєктів з корупційними ризиками”. В основу нового рейтингу покладено законопроєкти, які за період роботи 5 сесії були внесені до порядку денного Верховної Ради України та/або Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики. Чому це важливо? Багато з цих законопроєктів будуть розглядатися у Верховній Раді вже цього політичного сезону. Якщо вони не будуть доопрацьовані, а корупційні ризики не будуть усунуті з їх текстів, ми отримаємо законопроєкти в яких вже закладено можливості для вчинення корупційних дій в реальному житті”, – зауважила Мартина Богуславець, виконавча директорка “Інституту законодавчих ідей”.

На презентації було представлено наступні рейтинги:

  • ТОП-10 народних депутатів, які подали найбільшу кількість законопроєктів з корупційними ризиками за період роботи 5 сесії ВРУ нового скликання, із прикладами законопроєктів.
  • Рейтинг усіх фракцій ВРУ за кількістю поданих законопроєктів з корупційними ризиками.
  • ТОП-1 депутат-мажоритарник від кожної області, який є автором найбільшої кількості законопроєктів з корупційними ризиками в своїй області.
  • ТОП-1 депутат, який подав найбільше таких законопроєктів у стратегічних сферах: правова, соціальна, податково-бюджетна, промислово-економічна, сфера державного будівництва.
  • Народні депутати, які за 5 сесію ВРУ НЕ були авторами жодного законопроєкту з корупційними ризиками.

Найбільше законопроєктів з корупційними ризиками подав Кабінет Міністрів України – 17 законопроєктів, а в рейтингу, відповідно, як голова колективного органу, перше місце займає Денис Шмигаль. Другу сходинку рейтингу займає Голова комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко –  13 законопроєктів з корупційними ризиками. Третє місце – Кравчук Євгенія, голова підкомітету з питань інформаційної політики, теж 13 законопроєктів.

В ТОП-10 також потрапили: Мінько Сергій – 12, Фролов Павло – 12, Брагар Євгеній – 11, Мотовиловець Андрій – 11, Кінзбурська Вікторія – 10, Гришина Юлія – 10, Нікітіна Марина – 10 законопроєктів. Варто зауважити, що всі ці народні депутати є представниками фракції “Слуга Народу”, за виключенням Мінько Сергія, який входить до складу депутатської групи “За майбутнє”.

У відсотковому співвідношенні, найбільше законопроєктів  з корупційними ризиками подають: депутатська фракція “Голос” – 38%, на другому місці “Слуга Народу” – 28%. Представники депутатських груп “Довіра” та “За майбутнє” за період 5 сесії ВРУ подали по 24% таких законопроєктів. Серед законопроєктів “Батьківщини” корупційними є 21% законопроєктів. Найменше законопроєктів з корупційними ризиками подали фракції “Європейської Солідарності” та “ОПЗЖ” – по 17%.

Цікавою для виборців буде карта України, де зображено депутата-мажоритарника, який серед інших обранців від цієї області подав найбільше законопроєктів з корупційними ризиками. Показовим є те, що такий депутат є в кожній області, а кількість таких поданих законопроєктів варіюється від 12 (Мінько С., Запорізька область) до 2 (Стріхарський А., Черкаська область). Серед цих депутатів аналітики виділили трьох, які подали найбільше законопроєктів з корупційними ризиками серед усіх мажоритарників – це представники Запорізької – Мінько Сергій (Фракція “За майбутнє”), Харківської – Кінзбурська Вікторія (“Слуга Народу”) та Рівненської – Аліксійчук Олександр (“Слуга Народу”) областей.

“Ми виокремили 5 стратегічних сфер та проаналізували, хто з депутатів подає найбільше законопроєктів з корупційними ризиками в цих сферах. У податковій сфері – це голова Комітету фінансів, податкової та митної політики Д.Гетманцев, який подав 6 таких законопроєктів. У попередньому рейтингу він займав першу позицію у ТОП-10, а на його рахунку було 30 законопроєктів з корупційними ризиками. У промислово-економічній сфері – це Підласа Роксолана, яка подала 9 законопроєктів з корупційними ризиками. У правовій/антикорупційній сфері – Єлизавета Богуцька – 5 таких законопроєктів. У соціальній сфері Микита Потураєв, а в сфері державного будівництва – Аліксійчук Олександр. Вони подали по 3 законопроєкти з корупційними ризиками у визначених сферах. І зараз, і під час першої презентації “Рейтингів” ми наголошували, що народні депутати повинні не лише якісно писати законопроєкти, але й аналізувати ті ініціативи, які вони підписують. Підписуючи проєкти законів своїх колег парламентарі несуть за них та за їх недоліки однакову відповідальність”, – розповів Тарас Рябченко, аналітик ГО “Інститут законодавчих ідей”.

Є й депутати, які НЕ подали жодного корупційного законопроєкту. До цього рейтингу потрапило 19 народних депутатів, більшість з яких представники “Слуги Народу”. Від “Батьківщини” до списку “відмінників” потрапив лише один депутат – Андрій Пузійчук. Від “ОПЗЖ” також один – Гнатенко Валерій. Також жодного корупційного законопроєкту не подав перший заступник Голови ВРУ – Руслан Стефанчук. Зауважимо, що і в попередньому рейтингу він був серед “відмінників”.

Порівнюючи рейтинг за 2 роки діяльності ВРУ, який був презентований 22 червня, та рейтинг за 5 сесію ВРУ варто зауважити, що лише один депутат двічі потрапив до ТОП-10 – це Мотовиловець Андрій (“Слуга народу”). У попередньому рейтингу він займав 2 місце – 25 законопроєктів з корупційними ризиками.

Також цікавим є порівняння рейтингу фракцій. Перше, що варто зауважити: майже всі фракції змінили свої позиції, лише “Європейська Солідарність” знову займає останню сходинку рейтингу, тобто подала найменше законопроєктів з корупційними ризиками. Однак, депутати від “ЄС” також подають/підписують такі законопроєкти, за 5 сесію ВРУ показник становить 17%. Однак, за 5 сесію діяльності ВРУ кількість поданих законопроєктів з корупційними ризиками представниками всіх партій значно зросла.

Інститут законодавчих ідей Institute of Legislative Ideas
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН