Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нардепи 9 скликання подали на 20% менше законодавчого спаму

У порівнянні із народними депутатами попередньої каденції чинні народні депутати подали на 20% менше законодавчого спаму. Про це йдеться в дослідженні Руху ЧЕСНО.

Але попри це кількість законодавчого спаму доволі значна. За два роки роботи ради 9 скликання кожен третій законопроєкт став законодавчим спамом. 

Законодавчим спамом є законопроєкти, які відхилили одразу або заслухали й зняли з розгляду. Також законодавчим спамом вважаються законопроєкти, які вимагали доопрацювання, але ніхто із законотворців їх не доопрацював.

Чинні депутати за два роки роботи ініціювали 5445 нормативно-правових актів. Це значно менше, ніж нардепи попереднього скликання. Але тенденції у пропорційному розподілі за основними категоріями залишилися незмінними.

Є досить стійкі тенденції у двох скликаннях ВРУ й це організаційні питання роботи парламенту.  Нардепів двох скликань найбільше цікавили питання економічної політики, правової політики та галузевого розвитку. А от безпека та оборона чомусь менше цікавили депутатів у країні, в якій фактично розпочалася та продовжується війна. 

У порівнянні з народними депутатами 8-го скликання, то за два роки їх законотворчої діяльності було відхилено та знято з розгляду – 1303 документи, заслухано та знято з розгляду –  369 документів, знято з розгляду – 1555 документів, повернуто на доопрацювання – 386 документів. Відтак 3613 з 7350 документи виявилися законодавчим спамом.  У підсумку за два роки роботи народних депутатів 9-го скликання відхилено та знято з розгляду – 183 документи, заслухано та знято з розгляду – 395 документів, знято з розгляду – 822, повернуто на доопрацювання – 194 ініціативи.  Отже, 1594 з 5445 нормативно-правових актів, ініціаторами яких були нардепи, пройшли всі відповідні процедури, але у висновку їх можна назвати “законодавчим спамом”.

За проходженням законопроєктів у Верховній Раді можна слідкувати з 2021 року завдяки чат-боту “ЧЕСНО про закони”. Чат-бот відстежує зміни, які відбуваються із законопроєктом та одразу повідомляє про це.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував зради та перемоги за два роки роботи парламенту. Група “Довіра” найменше голосує за антикорупційні законопроєкти, а фракція ОПЗЖ стала більше прогулювати після того, як Медведчука посадили під домашній арешт.

Також Рух ЧЕСНО дослідив, як обирають собі помічників нардепи “Слуги народу” та інших фракцій.

ЧЕСНО

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН