Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Павло Павліш: «Нова мапа судів дозволить збільшити кількість суддів та зменшити витрати на судову владу». (ВІДЕО)

Значні зміни чекають на місцеві суди України у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою, з появою нових районів та територіальних громад.
В Херсоні провели виїзне засідання парламентського Комітету з питань правової політики. До обговорення були запрошені Рада суддів, офіс президента, міністерство юстиції, міністерство фінансів, міжнародні організації та очільники всіх загальних апеляційних судів.
Засідання проходило в Херсонському апеляційному суді, у різних форматах — і офлайн , і онлайн, що дало можливість широкому колу фахівців доєднатись до нього.

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко зазначив: «Для суддів Херсонщини це – визначна подія. Тому що виїзне засідання парламентського Комітету з питань правової політики проводиться вперше з виїздом на місця для того, щоб спілкуватися з суддями, бачити проблеми, питання, які виникають, аби потім їх опрацьовувати для продовження в законодавчій процедурі».

Голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін наголосив: «Позиція членів Комітету полягає в наступному: якщо ми будемо проводити виїзні засідання, це має відбуватися не в головних юридичних центрах, а й в інших регіонах, де досить рідко відбуваються такі заходи».
У засіданні взяли участь і представники місцевої влади, адже це важливе питання для розвитку регіону. Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко прокоментував: «Я сподіваюся, що наш захід продемонструє відкритість судової системи і бажання співпрацювати з громадськістю та іншими гілками влади».

Голова парламентського Комітету з питань правової політики Андрій Костін підкреслив, що проблеми судів відомі, одні з головних — недостатня кількість кадрів та проблема недофінансування: «Зараз судовій системі не вистачає кадрів і особливо це стосується саме судів загальної юрисдикції, які розглядають кримінальні та цивільні справи. Найскладніша проблема — суди апеляційної інстанції загальної юрисдикції. Дуже мало суддів, які розглядають кримінальні справи. На жаль, багато суддів ідуть у відставку з різних причин. Але ми вже приступили до реалізації судової реформи і наразі ми очікуємо затвердження складу конкурсної комісії, яка буде обирати нову вищу кваліфікаційну комісію суддів України за новими принципами та на нових засадах».

Майже півроку народними депутатами України розглядалися статистика та проблеми кожного місцевого суду, на основі цього розроблена концепція щодо оптимізації місцевої судової системи.
Про це розповів голова робочої групи, член Комітету ВРУ з питань правової політики Павло Павліш. За його словами, нова мапа судів допоможе покращити якість здійснення правосуддя: «Покращення має полягати в тому, що суди будуть налічувати більшу кількість суддів і навантаженість на окремого суддю буде вирівняна, тому що на сьогоднішній день ми спостерігаємо по різних місцевих судах різні навантаження».
За словами народного депутата Павла Павліша з 663 районних судів планується створити 213 окружних. На виїзному засіданні він презентував нову мапу судів.

 

На зображенні може бути: 5 людей, люди сидять та люди стоять

Павло Павліш додав про міжнародний досвід: «Міжнародна організація «Pravo-justice» допомагає і співпрацює з Комітетом. Разом ми працюємо над візуалізацією нової мапи судів, яку ми маємо запропонувати до прийняття».
Так, на Херсонщині розглядається створення 6-8 окружних судів замість 18 районних.Така схема оптимізації дозволить збільшити кількість суддів та зменшити витрати на судову владу.

Олександр Коровайко підкреслив: «На наш погляд, це оптимальне питання організації мережі судів Херсонської області. Ми маємо враховувати ще й процесуальну складову. Зараз у нас багато судів, в яких 1-3 судді. Питання організації процесуальної роботи загальних судів дещо юрисдикційно відрізняються. Тому що у нас має працювати і слідчий суддя, а справа розглядається у складі трьох суддів. В кожному суді має бути не менше 8 суддів, щоб належним чином організувати роботу відповідно до кримінально-процесуального кодексу та цивільно-процесуального».

Активно долучились до обговорення і голови апеляційних судів з різних куточків України
Представники робочої групи запевнили, що при створенні нової мапи судів враховувалися відстань та наявність автобусних маршрутів між населеними пунктами. Важливо, що за час карантину були відпрацьовані робота судів в умовах онлайн-режиму.
Голова Ради суддів України Богдан Моніч підкреслив журналістам, що це лише перший етап роботи, над яким системно працювала робоча група:
«Це ще не фінальна робота, це фактично перший підсумок величезної проробленої роботи. Зараз ми зосередимось на більш конкретних точкових проблемних питаннях, які можливо виникають в кожному регіоні».

На зображенні може бути: 4 людини, люди сидять та люди стоять

Перше виїзне засідання парламентського Комітету з питань правової політики відбулося за ініціативи депутата від Херсонщини Павла Павліша.
«Судова реформа триває, реалізації нової мапи судів, створення окружних судів повинно вирівняти навантаження на суддів, а тому це, у свою чергу, вплине на час розгляду справ, які іноді тягнуться роками. Тож , окрім зменшення бюджетних витрат, ми матимемо і більш ефективні суди, де будуть втілені і питання доброчесності», – підсумував народний депутат України Павло Павліш.

На зображенні може бути: 4 людини, люди сидять та люди стоять

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН