Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В херсонській лікарні розповіли про перебіг вакцинальної кампанії

Україна розпочала п’ятий етап вакцинації від Ковід-19. Вакцинація ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби і рятує життя.

 

Щеплення проводяться на добровільній основі і безкоштовно. Чому ж ще багато херсонців вагаються і навідріз відмовляються від вакцинації, з одного боку – байдуже ставляться до свого життя, а з другого – наражають на небезпеку оточуючих? Про це і не тільки у розмові з медичним директором з амбулаторно-поліклінічної роботи КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім..Є.Є.Карабелеша» Ольгою Демедюк.

  • На сьогоднішній день вакцинація – це по суті своїй – ліки. Оскільки відсутні медичні препарати, які напряму боролися б з коронавірусом, залишається єдино можливий шанс допомогти своєму здоров’ю, а то й врятувати життя – це зробити щеплення від Ковід-19, – говорить Ольга Іванівна. – На відміну від інших інфекційних захворювань, від яких ми також вакцинуємо. Візьмемо для прикладу таку хворобу як грип. Найефективніша його профілактика – вакцинація. Але від грипу є медикаментозне лікування. Така є ситуація і з дифтерією. Але є ряд хвороб, порятуватися від яких, чи зменшити тяжкість її перебігу, допомагає тільки щеплення. До них відноситься як сказ, так і Ковід.
  • А як Ви гадаєте, яка причина недовіри людей до щеплень?
  • Я давно маю справу зі щепленнями і можу зауважити, що ще з 80-х років минулого століття на свідомість людей негативно впливають так звані антивакцинатори. Приміром, якось в поважному європейському медичному журналі «Ланцет» вийшла стаття про те, що щеплення у дітей можуть спричинити ознаки такої хвороби як аутизм. Це добре запам’ятали читачі. Але чомусь не помітили опубліковану в цьому ж виданні поправку – автор статті мав комерційний зв’язок з виробниками медикаментів. Недовіру людей можу пояснити лише тим, що засоби масової інформації вміло формують громадську думку, а антивакцинатори цим добре користуються.

Щодо сумнівів, мене часом бентежить одне «але». Коли потрібно поїхати за кордон на відпочинок чи роботу і при цьому мати міжнародний сертифікат про вакцинацію, всі відразу забувають про те, як сумнівалися, не цікавляться характеристиками вакцин, побічними реакціями і т.і., а виконують сумлінно вимоги інших держав. А в своїй країні – мало того, що себе наражають на небезпеку, та ще й позбавляють інших людей можливості почуватися в суспільстві захищеними.

На сьогодні в м. Херсон є чотири вакцини різних виробників. Частка з них виготовлена за давно відомими технологіями, інші – за іноваційними. Вони використовуються у всіх країнах світу. У ході вакцинальної кампанії херсонці отримують щеплення такими вакцинами як Pfizer, CoronaVac, AstraZeneca, Moderna. Людина сама особисто може вибрати одну з них, або ж порадитися зі своїм сімейним лікарем. Таку можливість мають далеко не всі держави.

І на мою думку, якщо будуть введенні обмеження для не вакцинованих людей на відвідування тих же масових заходів чи перебування на робочому місці, ситуація зміниться і населення активізується.

Це робиться в інших країнах: необхідно мати сертифікат про щеплення, або ж за власний кошт робити ПЦР-тест. З 20.09.2021 р. згідно постанови КМУ такі умови будуть вводиться і в Україні.

  • Можливо, людей лякають реакції на щеплення? За Вашими спостереженнями були складні випадки?
  • Як на будь-яке щеплення можуть бути реакції, як передбачувані, так і непередбачувані. Останні, як правило, реєструються, розслідуються в обов’язковому порядку. Ми це тримаємо на серйозному контролі. Частіше за все часом підвищується температура, може бути біль чи припухлість у місці ін’єкції. Буває відчуття слабкості, ломота в тілі, т.і. Але в більшості випадків такі побічні ефекти проходять самостійно за день, два. Якщо людина звертається за допомогою, то можуть призначатися знеболювальні препарати, від температури. Але все відбувається під контролем лікаря. Однак, серйозних побічних реакцій, які б призвели до госпіталізації чи, не дай Боже, до летальних наслідків, зареєстровано не було.
  • Як Ви оцінюєте проведену роботу по вакцинації і якщо порівнювати Вашу лікарню з іншими медичними закладами Херсона, Ви лідируєте по щепленнях від Ковід?
  • Так, з приємністю підтверджую: за весь період вакцинації однією дозою щеплено 22300 осіб, а двома – 17900. І як бачите на власні очі навіть зараз у поліклініці №1 херсонці записуються і вже отримують вакцину в пункті щеплення. Бувають дні, коли працівниками лікарні щеплюється до 900 осіб. Це неабияке навантаження на медичний персонал. Адже крім цього у медиків є й інші обов’язки і їх ніхто не відміняв. Наші співробітники працюють 7 днів на тиждень, без вихідних. Оскільки крім проведення щеплення, слід внести дані в електронну базу, щоб людина отримала сертифікат. Навантаження просто колосальне!

Нагадаю, що пункти щеплень КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» знаходяться за адресами:

проспект Ушакова, 21 у поліклініці №1 (тел. для довідок 0504364585), вул. Тираспільська , 62 в поліклініці №2 (тел.. 0504364583), проспект 200 років Херсона, 25 у поліклініці №3 (тел.. 0504364582), на вул..Ціолковського, 52 у дитячій поліклініці №2 (тел.. 0504364581).

Крім того, в поліклініці № 3 працює центр масової вакцинації населення щодня без вихідних з 10:00 до 17:00

При зверненні з приводу щеплення громадянам потрібно при собі мати паспорт та ідентифікаційний код (останній – у разі відсутності декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу).

Процедура щеплення займе менше часу, якщо бажаючий отримати вакцину заздалегідь заповнить бланк Інформаційної згоди, який є на сайті КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша».

Звертаюся до всіх херсонців: у той час, коли в багатьох країнах світу забезпеченість вакцинальними препаратами незадовільна, в Україні вони є в достатній кількості і до того ж на вибір. Безкоштовно Ви маєте можливість захистити себе від смертельної хвороби. А ще хочу нагадати висловлення: «Свобода кожного закінчується там, де починається свобода інших». Тому, добровільний характер вакцинації – це відповідальність кожного громадянина перед суспільством. Скористайтеся своїм правом, щоб не поповнити сумну статистику захворюваності на Ковід-19. Подбайте про своє оточення! Будьте здорові!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН