Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонській області дві громади стали учасниками міжнародного проєкту

Олешківська і Тавричанська громади перемогли у конкурсі на участь у проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». І найближчим часом підпишуть меморандуми про співпрацю із Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні.

Участь у проєкті передбачає навчання фахівців у напрямку вдосконалення системи цивільного захисту на території громади та організації добровільних пожежних команд, навчальні візити до Польщі.

– Олешківська і Тавричанська громади пройшли непростий конкурсний відбір, який складався з двох етапів. Всього для участі в проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні»  було отримано 249 заявок, що становить майже 17% від всієї кількості об’єднаних територіальних громад України. З цієї кількості до 2 етапу відбору було відібрано 45 громад, і після верифікації та візитів були обрані 20 учасників, – розповіла керівниця Херсонського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою» Оксана Сілюкова.

За її словами обидві громади показали високий рівень вмотивованності та готовність до участі в проєкті. У Олешківській міській громаді у 2021 році на потреби цивльного захисту виділено близько 3 млн.грн (зокрема, придбання обладнання для пунктів пожежної охорони, форми для пожежних, пожежної машині тощо). Тут працюють пункти пожежної охорони не лише в центрі громади, а й в інших населених пунктах та лісництвах. Під час підготовки та розгляду проектної заявки оцінювалися можливості громади швидко та якісно надавати послуги (джерело води, швидкість приїзду пожежного авто, оперативність та якість спорядження та ін.), тому на сьогодні громада добре справляється з вирішенням поточних питань протипожежної безпеки та цивільного захисту, але має високий рівень мотивації у покращенні та розвитку цього напряму.

У Тавричанській сільській громаді сьогодні обговорюється питання створення структурного підрозділу цивільного захисту, адже без функціонування подібного спеціалізованого відділу громада не може отримати автомобіль від ГУ ДСНС у Херсонській області та надавати відповідні послуги.

– Розглядаються варіанти функціонування підрозділу як окремої структури в громаді, так і створення спільної з Асканія-Нова територіальною громадою на засадах міжмуніципального партнерства, – покоментувала Оксана Сілюкова.

Проєктом заплановано проведення і відкритих онлайн заходів для всіх зацікавлених громад в організації добровільних пожежних команд. Вже у вересні відбудеться відкрита безкоштовна онлайн зустріч із польськими експертами, які поділяться досвідом щодо практичних аспектів функціонування системи добровільних пожежних команд у Польщі. Слід зазначити, що цього року Асоціація добровільних пожежних команд Польщі відзначає 100-річчя від часу свого заснування.

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН