Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На виконкомі Білозерської селищної ради звітували комунальні підприємства, заклади освіти та охорони здоров’я

30 серпня 2021р. під час засідання члени виконавчого комітету розглянули 29 питань, що стосувалися різноманітних сфер життя громади.

Одними з перших члени виконкому заслухали та затвердили “бюджетні” питання. Члени виконкому затвердили зміни до бюджету громади, що стосувалися придбання житла дітям-сиротам за рахунок державної субвенції на суму 791 926 грн.

Зі слів начальника фінансового відділу Наталі Поліщук, яка представила на затвердження Прогноз бюджету громади на 2022-2024 роки, за попередніми розрахунками дефіцит бюджету селищної територіальної громади на 2022 рік складає близько 30 мільйонів гривень.  Прогноз доходів місцевого бюджету було розроблено на підставі основних прогнозних показників економічного і соціального розвитку громади з урахуванням основних напрямів реформування податкової системи, визначених у Податковому кодексі України. За аналітичними даними основним джерелом доходів загального фонду бюджету територіальної громади (біля 64 %) є податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород одержаних військовослужбовцями та інших виплат.

Члени виконкому заслухали та затвердили звіти про роботу комунальних підприємств «Аверс», «Веселка», «Водолій», «Надія», «Обрій», «Роса», «Водограй», що надають послуги з водопостачання, водовідведення та вивезення відходів. Керівники комунгоспів обговорили проблемні питання у своїй роботі та разом шукали шляхи їх вирішення. Майже всі комунгоспи збиткові та мають дебіторську заборгованість населення за надані послуги. Щоб підприємства ефективно працювали та мешканці громади могли в подальшому отримувати якісні послуги, керівниками будуть розроблені плани заходів по зменшенню дебіторської та кредиторської заборгованості. Одними із заходів можуть бути корегування тарифів та відключення абонентів-боржників.

Члени виконкому одноголосно підтримали рішення щодо виділення матеріальної допомоги на лікування та зубопротезування 22 мешканцям громади на загальну суму 53 500 грн.

Розглянувши заяви громадян та підприємців,  виконавчий комітет селищної ради вирішив:

  • присвоїти поштові адреси трьом об’єктам нерухомого майна,
  • затвердити містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва для ведення рибного господарства біля с.Надеждівка;
  • продовжити термін дії паспорту прив’язки тимчасової споруди «Зупиночний комплекс» на 3 місяці  для провадження підприємницької діяльності ФОП Міронову Олегу Сергійовичу за адресою вул. Свободи, б/н (район лікарні) в смт Білозерка та тимчасової споруди  ФОП Корженко Ганні Миколаївні по провул. Торгівельний, б/н (район поліклініки) в смт Білозерка;
  • видати ПМП «Луч» дозвіл на розміщення зовнішньої реклами за адресою провул. Харченка, б/н (біля будинку 27а) в смт Білозерка, а Білозерському ССТ – по провул. Харченка, 24/81 в смт Білозерка.

Начальник служби у справах дітей Наталя Чумак доповіла про ряд питань, що стосуються захисту прав дітей. Члени виконкому одноголосно підтримали рішення щодо утворення міждисциплінарної команди виконавчого комітету селищної ради, надання дозволів на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, право користування яким мають діти, встановлення опіки над малолітніми, надання статусу та ін.

Розглянувши матеріали протоколів та постанов про адміністративні правопорушення, виконавчий комітет селищної ради затвердив накладення адміністративного стягнення у виді штрафу у розмірі 51 гривні на 6 осіб за втрату паспорту внаслідок недбалого зберігання, а також затвердив накладення адміністративного стягнення у виді попередження на 11 осіб за проживання без реєстрації.

Заслухавши інспектора з громадського порядку Олексадра Кисіля, члени виконкому уповноважили посадових осіб селищної ради на складання протоколів про адміністративні правопорушення та затвердили Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами  та форму Протоколу про адміністративне правопорушення.

ПЕРЕЛІК

посадових осіб Білозерської селищної ради, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення

 з/п Прізвище, імʼя, по батькові Посада
1. Кисіль Олександр Володимирович Інспектор з громадського порядку
2. Кохан Юрій Володимирович Начальник відділу  земельних ресурсів
3. Осадча Наталя Олексіївна Начальник відділу внутрішнього аудиту
4. Самойлова Тетяна Вікторівна Заступник  голови з питань діяльності виконавчих органів ради (з соціального захисту та гуманітарної політики)
5. Царюченко Олександр Володимирович Заступник  голови з питань діяльності виконавчих органів ради (економічного розвитку, обліку та управління комунальної власності)
6. Москаленко Олександр Михайлович Головний спеціаліст ЖКГ
7. Симоненко Олена Миколаївна Начальник юридичного відділу
8. Чегодаєва Ірина Вікторівна Головний спеціаліст юридичного відділу
9. Шевченко Любов Василівна Староста
10. Федак  Андрій Олексійович Староста
11. Івченко Олександр Олександрович Староста
12. Спіцина Ірина Володимирівна Староста
13. Тарнавська Яна Василівна Староста
14. Щербина Світлана Сергіївна Староста

Заступник селищного голови Олександр Царюченко представив звіт про виконання Програми соціально-економічного розвитку Білозерської територіальної громади та галузевих програм за І півріччя 2021 року . В умовах постійного дефіциту коштів в бюджеті силами працівників ради, небайдужих підприємців та громадян, за 6 місяців зроблено чимало. З повним звітом можна ознайомитися на сайті селищної ради, а нижче розповідаємо лише про основне.

В рамках Програми розвитку земельних відносин  та охорони земель Білозерської територіальної громади на 2021 – 2023 роки здійснено таку діяльність:

  • виділено кошти на розроблення землевпорядної документації з оформлення земельних ділянок під Надеждівським закладом повної загальної середньої освіти Білозерської селищної ради та Білозерського ясла-садка комбінованого типу №2 Білозерської селищної ради;
  • готуються  до продажу  три   земельні ділянки несільськогосподарського призначення, які використовуються громадянами в комерційних цілях та на яких розташоване нерухоме майно у їх власності в смт. Білозерка на загальну площу 0,7849 га;
  • за 6 місяців 2021 року  виділено   земельні ділянки 18 учасникам АТО загальною площею 20,9363 га, з них 13 громадянам  для ведення особистого селянського господарства на площу 20,3833 га, та 6 громадянам для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд;
  • рішенням 15  сесії  восьмого скликання від 04 червня 2021 року №184 зарезервовано земельні ділянки загальною площею 132, 7274 га для забезпечення потреби жителів територіальної громади для сінокосіння та випасання худоби та створення громадських сіножатей та пасовищ;
  • проведено інвентаризацію  договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, за результатами якої складено перелік договорів оренди землі, в яких орендна плата фіксована або становить 3-4 відсотка від нормативної грошової оцінки. З метою збільшення ставки орендної плати до 10-12 відсотків та приведення договорів оренди земельних ділянок у відповідність до вимог чинного законодавства, проводиться роз’яснювальна робота та листування (направлено 37 листів) з землекористувачами про необхідність звернення до селищної ради, як розпорядника даних земель для укладання додаткових угод до договорів оренди землі;
  • з метою залучення інвестицій та сприянню розвитку бізнесу на території громади, складено перелік  привабливих земельних ділянок, який розміщено на сайті селищної ради та надано інформацію до Херсонської обласної  державної  адміністрації;
  • прийняті рішення про проведення інвентаризації земельних ділянок загальною площею 0,012 га, на яких розміщені тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності (4 об’єкта), з метою подальшого стягнення плати за використання земельними ділянками;
  • прийнято рішення про проведення інвентаризації земельної ділянки загальною площею 10,5 га із земель сільськогосподарського призначення  комунальної власності для ведення особистих селянських господарств за межами населених пунктів  на території   Білозерської селищної ради.

Програма благоустрою Білозерської територіальної громади на 2021 – 2023 роки за 6 місяців 2021р. профінансована в сумі – 660,00 тис. грн., при затверджених планових показниках з урахуванням змін в сумі – 909,07 тис. грн., або 72,6%:

  • сплата по обслуговуванню вуличного освітлення – 17,88 тис. грн.;
  • витрати на споживання електроенергії , водопостачання – 100,20 тис. грн.;
  • заробітна плата з нарахуваннями – 542,00 тис.грн.

Більшість заходів з благоустрою у старостинських округах відбулися за підтримки підприємців та приватних спонсорів. Мешканці громади та працівники бюджетних закладів (дитячих садків, школи, будинків культури, бібліотек та ін.) долучалися у якості волонтерів.

в рамках виконання Програми по утриманню та ремонту автомобільних доріг Білозерської територіальної громади на  2021-2023роки  за 6 місяців 2021 року проведено протиожеледні заходи на суму 22,32 тис.грн., що становить всього 22,32 %. затверджених планових показниках.

Територія Білозерської територіальної громади об’єднує 25 населених пунктів з чисельністю 22 141 житель. Пріоритетним напрямком діяльності селищної ради є соціальна підтримка вразливих верств населення. З цією метою була  прийнята Програма соціального захисту населення з фінансовим ресурсом у сумі 740,0 тис.грн. Протягом  I півріччя 2021 року матеріальну допомогу на лікування отримали 77 заявників на суму 150,0 тис. грн., організовано привітання 10 ветеранів війни до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні з врученням продовольчих пакунків на загальну суму 3,2 тис. грн.

З метою залучення всіх категорій та верств населення до відзначення державних свят, проведення соціально-культурних заходів, збереження історичних, національних традицій, вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, воїнів-інтернаціоналістів, пенсіонерів діє Програма проведення соціально-культурних заходів на території Білозерської територіальної громади на 2021-2023 роки. За звітний період Програму профінансовано на суму – 6,9 тис. грн., при затверджених планових показниках з урахуванням змін в сумі – 154,0 тис.грн., або 4,5 %.

Впродовж 2021 року діяльність Управління освіти, культури, молоді та спорту, закладів освіти та мистецької школи Білозерської територіальної громади була спрямована на здійснення державної політики в галузі освіти, функціонування мережі закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, створення належних умов їх діяльності й розвитку, удосконалення змісту  освітнього  процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібностей дітей і підлітків.

У Білозерській селищній раді створено оптимальну стабільну мережу закладів дошкільної освіти, які забезпечують доступність освітніх послуг, що надаються системою дошкільної освіти,  для кожного громадянина. На території селищної ради проживає 1114 дітей віком від 0 до 6 (7) років. У порівнянні з 2020 роком кількість дітей збільшилася на 385 осіб у зв’язку з приєднанням до Білозерської селищної ради п’яти громад.

Станом на 01 липня 2021 року функціонує 13 закладів дошкільної освіти, в яких організовано роботу 41 групи, з них у місті – 20, у селі – 21 (Таврійський ясла-садок та Розливнянський ясла-садок усього по 1 різновіковій групі). Дошкільною освітою охоплено 776 дітей, з них відвідують заклади дошкільної освіти – 749 дитини, соціально-педагогічним патронатом охоплено 27 дітей. Охоплення дітей від 3 до 5 років різними формами дошкільної освіти становить 100% (у ЗДО – 98%), дітей старшого дошкільного віку – 100%. Черга на влаштування дітей у ясла-садки Білозерської селищної ради відсутня.

Права дітей з особливими освітніми потребами на рівний доступ до освіти забезпечені шляхом функціонування 11-ти інклюзивних класів для дітей з різними нозологіями.

На основі прогнозованих показників Управлінням освіти, культури, молоді та спорту сформовано попередню мережу закладів загальної середньої освіти громади на наступний навчальний рік. Так, у 2021/2022 н.р. функціонуватиме 11 закладів загальної середньої освіти в яких, за прогнозами, здобуватимуть освіту 2734 здобувача освіти.

З метою реалізації Концепції «Нова українська школа», для матеріального-технічного забезпечення 1-х класів з державного бюджету виділено на умовах співфінансування кошти у сумі 662 980 грн., з місцевого бюджету – 73 665 грн., із них:

  • на придбання комп’ютерного обладнання 310 437 грн., з державного бюджету – 280 971 грн., з бюджету селищної ради 29 466 грн.;
  • для придбання учнівських меблів 244 374 грн., з державного бюджету 218 592 грн., з місцевого бюджету 25 782 грн.;
  • на придбання дидактичних засобів 181 834 грн., з державного бюджету 163 417 грн., з бюджету селищної ради 18 417 грн.

За кошти місцевого бюджету здійснювався підвіз вихованців-учнів до закладів дошкільної та повної загальної середньої освіти. Так, у першому півріччі 2021 року шкільними автобусами селищної ради підвозилося 424 дитини.

У Білозерській мистецькій школі у першому півріччі 2021 року навчалося 237 учнів, в тому числі 52 учні пільгових категорій. Навчальний процес забезпечували 22 викладачі. Працювали філії у с. Дніпровське (10 учнів), с. Велетенське (9 учнів), с. Надеждівка (6 учні) та с. Томина Балка (10 учнів). Протягом навчального року учні мистецької школи здобули 97 призових місць у різноманітних конкурсах та фестивалях обласного, регіонального та всеукраїнського рівнів. Також учні та викладачі школи беруть активну участь в заходах місцевого рівня: мітингах, конкурсах, святах. На базі школи працює народний оркестр народних інструментів під керівництвом Ляшевської О.В.

У першому півріччі 2021 року позашкільною освітою було охоплено 564 вихованці, що становить 20,6 % від загальної кількості здобувачів освіти громади за напрямами:

  • науково-технічний – 150 вихованців;
  • фізкультурно-спортивний – 283 вихованці;
  • художньо-естетичний – 101 вихованець;
  • соціально-реабілітаційний – 30 вихованців.

В КДЮСШ виховувалися 312 вихованців у 29 групах з семи видів спорту: баскетбол, легка атлетика, футбол, гандбол, важка атлетика, тхеквондо та вільна боротьба. Тренувально-виховний процес забезпечували 12 кваліфікованих тренерів-викладачів. Вихованці спортивної школи взяли участь у 18 обласних та державних змаганнях та здобули 84 призових місць: 28 перших, 24 других та 32 третіх. Найкращі досягнення показали вихованці відділень вільна боротьба (47 призових місць), важка атлетика (23 призових місць) та легка атлетика (13 призових місць).

У першому півріччі 2021 року в Центрі творчості дітей, юнацтва та молоді працювали 11 гуртків (27 груп) декоративно-прикладного мистецтва, науково-технічного, соціально-реабілітаційного та фізкультурно-оздоровчого напрямків. У гуртках навчалися 389 вихованців (в тому числі 36 дітей пільгових категорій). Гуртки функціонували на базах Центру та закладів загальної середньої освіти Білозерської територіальної громади. Навчальний процес забезпечували 10 педагогів, в тому числі 1 за сумісництвом. Результатом плідної роботи з вихованцями стала значна кількість перемог у заходах різних рівнів. Протягом навчального року у обласних, регіональних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, змаганнях, виставках гуртківці Центру отримали 180 нагород.

Для закладів дошкільної та загальної середньої освіти з метою поновлення матеріально-технічної бази харчоблоків та усунення недоліків, зазначених у довідках Білозерського управління Головного управління Держпродспоживслужби придбано кухонне обладнання на суму 556 200 грн., а саме:

  • 4 холодильників для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1,  Миролюбівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Кізомиського ясел-садка та Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №3;
  • 3 морозильних камер для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1, Таврійської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Білозерського ясел-садка №5;
  • 3 електросковорідок для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1, Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №3 та Миролюбівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;
  • 3 спарених мийок для Білозерського ясел-садка №2, Білозерського ясел-садка №4 та Кізомиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;
  • 4 столів виробничих для Білозерського ясел-садка №2, Білозерського ясел-садка №4, Правдинського ясел-садка та Білозерського ясел-садка №3;
  • 2 електром’ясорубок для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1 та Дніпровської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів;
  • 2 шаф жарочних для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1 (двухсекційна) та Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №3 (односекційна);
  • 1 теплового стола (марміта) для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1;
  • 1 електроовочерізки для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1;
  • 1 хліборізки для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1;
  • 3 плит електричних для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1, Миролюбівської та Велетенської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів;
  • 11 стелажів для посуду для Правдинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Миролюбівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Томинобалківського закладу повної загальної середньої освіти, Кізомиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Велетенського ясел-садка, Велетенської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Кізомиського ясел-садка, Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №2 (2 шт.), Білозерського ясел-садка №5 та  Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №3.

Для Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №1 ім. О.Я. Печерського та Білозерського закладу повної загальної середньої освіти №2 ім. Богдана Хмельницького придбано 8 ноутбуків та 4 інтерактивних панелі з мобільною стійкою. Вартість придбання 612 936 грн.

Виготовлено проєктно-кошторисну документацію на встановлення автоматичної пожежної сигналізації у Білозерському ЗПЗСО №1 ім. О.Я. Печерського.

Наразі проводиться капітальний ремонт Інклюзивно-ресурсного центру.

Сприяють виконанню Програми розвитку охорони здоровя Білозерської територіальної громади на 2021 – 2023 роки КНП «Центр первинної медико – санітарної допомоги Білозерської селищної ради Херсонського району Херсонської області» та КНП «Білозерська лікарня».

До складу Центру первинної медико – санітарної допомоги входять 9 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 11 фельдшерсько-акушерських та 8 фельдшерських пунктів. Заклад обслуговує 63403  населення, які проживають на території колишнього Білозерського району. Одна з основних проблем Центру – недостатність фахівців певного спрямування – лікарів загальної практики сімейної медицини та інших медичних працівників. Однак Центром прикладається багато зусиль для пошуку таких фахівців.

В 2021 році медичні працівники КНП «Білозерський ЦПМСД»  продовжували активно працювати над впровадженням медичної реформи, підписуючи декларації «лікар-пацієнт». Станом на 01.08.2021 року підписано 42 862 діючих декларацій, що становить 67,8% від кількості населення району, в тому числі 89.9% дитячого населення вибрали лікарів Центру. Необхідно відмітити, що пацієнти, які не заключили декларації з 01.04.2021 року зможуть безоплатно отримати медичну допомогу тільки у невідкладних станах.

На виконання розпорядження КМУ від 08 липня 2020 року № 891-р «Про розподіл у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» було придбано спеціалізований санітарний автомобіль, аналізатор біохімічний 2 шт, електрокардіограф «Юкард-100» з телеметричним модулем 2 шт., камера УФ ПАНМЕД-1М 3 шт.

За кошти громад (5 757,8 тис.грн.) були придбані медикаменти, товари медичного призначення, туберкулін – на 477,51 тис. грн., дитяче харчування – на 15,9 тис.грн.,   оплачено відшкодування за пільгові та наркотичні препарати для пільгових категорій – на суму 737,61 тис. грн., оплачено енергоносії – 1 020,3 тис.грн.

Відповідно до чинного законодавства завершено процес реформування галузі «Охорона здоров’я». Первинна ланка повністю відокремлена від вторинної ланки. З 1 квітня 2020 року заклади охорони здоров’я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, змінили механізм фінансування – вони фінансуються Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ) на підставі укладених договорів про медичне обслуговування.. Вторинну медичну допомогу надає заклад охорони здоров’я КНП «Білозерська лікарня» Білозерської селищної ради.

Станом на 01.07.2021 року в лікарні всього 379,75 штатних одиниць, з них зайнятих 373. Всього укомплектованість по лікарні становить 82,3%. Загальна ліжкова потужність лікарні становить 200 ліжок з поліклінічною потужністю на 617 відвідувань на добу. КНП “Білозерська лікарня” комплектована медичним обладнанням відповідно до табелю оснащення на 81%. Для отримання додаткових пакетів медичних послуг лікарня потребує дооснащення медичним обладнанням.

КНП «Білозерська лікарня» Білозерської селищної ради отримує кошти з тких джерел: від НСЗУ за програмою медичних гарантій; від пацієнтів; від благодійників; з місцевого бюджету; з державного бюджету — за програмами фінансування. Але, на сьогоднішній день надходження з усіх джерел фінансування не покривають навіть першочергові нагальні видатки лікарні, такі як: заробітна плата працівників, енергоносії, лікарські засоби, комунікаційні послуги та ін.

Від благодійників було отримано:

  • тест система призначена для визначення антигена – 28 наб. на суму 97 406,40
    гривень ( від МБФ Альянс громадського здоров’я);
  • бокс дизенфекційний Ю-БОКС – 1 шт на суму 5 000 гривень, (ТОВ Медичний центр М.Т.К.);
  • натрію хлорид розчин для інфузій 9 мг/мл – 200 шт на суму 3 360 гривень, (ТОВ Медичний центр М.Т.К.);
  • медична киснева ємкість – 25 шт на суму 121 986,23 гривень, (АТ Національна акціонерна компанія Нафтогаз України);
  • концентратор кисневий OLV – 10 – 4 шт на суму 161 696 гривень, (ТОВ Сервіс-Технобуд).

На закупівлю товарів необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів,
епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, лікарнею було витрачено близько 529,3 тисяч гривень. На сьогоднішній день Білозерська лікарня забезпечена всім необхідним задля запобігання виникненню та поширенню, локалізацію коронавірусної хвороби (COVID-19) в повному обсязі.

В 2021 році було заплановано продовження будівництва поліклінічного відділення лікарні на 375 відвідувань в зміну та придбання медичного обладнання та поновлення матеріально – технічної бази на суму 15 млн. 963 тис. гривень. Тендер за даним об’єктом було проведено в 2020 році, за яким навіть частково були проведені роботи, але для продовження робіт обіцяне фінансування в 2021 році ще не надійшло.

Білозерка Інфо

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН