Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителям Херсонщини нагадали про небезпеку спалювання сухої трави

Щороку влітку, коли надворі спека, власники приватних будинків активно спалюють суху скошену траву, листя гілки дерев, та інше сміття.  Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.

Не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів.

Відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 № 76, прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя. Спалювання всіх видів відходів на даній території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105, на об’єктах благоустрою зеленого  господарства, зокрема забороняється:

  • вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо;
  • спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

 

Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків,

– для пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

– для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);

посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).

 

Кримінальна відповідальність: можна потратити за грати до 10 років.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються:

– штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн.);

– або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;

– або позбавленням волі на той самий строк.

 

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються:

– позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Чаплинська селищна рада  закликає суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритого вогню поруч із господарськими будівлями, а також не залишати недокурків та сірників на сухій трав’янистій підстилці.

Чаплинська громада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН