Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські торговці порушили законодавство

За І півріччя 2021 року Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснено 17 планових перевірок, відповідно до Секторального плану на 2021 рік, та 9 позапланових перевірок, на підставі листів-доручень Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Перевірки здійснювались за видами продукції «Електричне та електронне обладнання» та «Іграшки».

Управлінням проведено 4 перевірки стану виконання суб’єктами господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. За результатами 3-х перевірок встановлено факт повного та результативного їх виконання, 1 перевірка – підтверджено факт невиконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

За результатами 24 державних заходів (планових та позапланових) встановлені порушення вимог чинного законодавства у сфері ринкового нагляду. Відібрано 2 зразки нехарчової продукції для проведення лабораторних досліджень: (1 зразок іграшки, 1 зразок електричного обладнання).
 Через невідповідність Технічним регламентам, вимогам Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» суб’єктам господарювання надано 34 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

Органом ринкового нагляду до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму – 204 000 грн, із них за ведення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам згідно з п. 2 ч. 2 ст. 44 Закону, у сумі – 51 000 грн, та за невиконання рішень про вжиття обмежувальних корегувальних заходів відповідно до п. 3, 2 ч. 4 ст. 44 Закону – 153 000 грн.

Головне управління Держпродспоживслужби у Херсонській області вкотре звертає увагу підприємців щодо виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів. Згідно з ч. 2 ст. 8 Закону «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі Закон) визначено, що суб’єкти господарювання зобов’язані при здійсненні господарської діяльності ефективно взаємодіяти між собою під час вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.Та відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами здійснюється за місцем проживання (місцезнаходженням) споживачів (користувачів) або за місцезнаходженням розповсюджувачів, виробників (імпортерів) чи підприємств, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт продукції, а також в інших місцях, у яких можливо здійснити таке приведення.
 Також, наголошуємо, суб’єкти господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції зобов’язані співпрацювати між собою з метою приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.
 У разі невиконання або неповного виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів до підприємців застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу відповідно до ч. 4 ст. 44 Закону.

Так, за результатами контролю стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, відповідно до ст. 34 Закону І півріччі 2021 року органом ринкового нагляду прийнято 34 рішення про скасування рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, та 11 рішень про внесення змін до рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, із них 7 рішень про внесення змін до рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо подовження терміну виконання рішень та 4 рішення про внесення змін до рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом заборони надання продукції на ринку, які виконані в повному обсязі та результативно.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН