Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Влада Каховки відмовилась від централізованого опалення житла

У жителів міста залишились лічені місяці, щоб самостійно забезпечити себе теплом узимку.

Відключити житлові будинки центральної та східної частини міста від системи централізованого опалення вже до початку холодів 13 липня вирішив виконавчий комітет Каховської міськради.

В якості компенсації чиновники пообіцяли надати малозабезпеченим каховчанам матеріальну допомогу в 2,5 тисячі гривень. Вони впевнені, що цієї суми цілком достатньо для встановлення автономного опалення. Однак ті, хто вже відрізався  централізованого опалення заяви посадовців називають утопічними.

Як пояснив перший заступник міського голови Каховки Руслан Романенко, відключення житлових будинків було передбачено затвердженою ще в 2019 році схемою теплопостачання міста.

— Кількість абонентів у “Каховтеплокомуненерго” зараз дуже мала і постійно знижується. Розбалансованість системи, малі обсяги теплопостачання, вкрай низьке КПД роботи підприємства, гнила система роблять тарифи на тепло високими, а збитки — величезними. Лише за попередній рік ми маємо боргів за газ на 15 млн грн перед “Нафтогазом України”. Якщо залишимо центральне опалення, то вже наступної зими збільшимо цей борг до 20 млн грн. Тож іншого виходу нема — треба відрізати споживачів, — сказав він на засіданні виконкому.

За словами головного спеціаліста з питань житлово-комунального господарства міськради Івана Бондаренка, зараз у Каховці залишилось 585 абонентів “Каховтеплокомуненерго”. З них щонайменше половина — малозабезпечені люди. Їм пропонується надавати матеріальну допомогу “на встановлення індивідуальних засобів опалення” розміром 2,5 тис. грн. Проте відповідну програму ще має прийняти міська рада.

Загалом під неї планується виділити з бюджету громади до 1 млн грн. Але де їх узяти — невідомо. Адже, за словами того ж Руслана Романенка, місто має величезні проблеми з наповненням бюджету.

— Багато тих, хто має централізоване опалення, по вуха у боргах. Але матеріальну допомогу ми будемо надавати лише тим, хто виплатить заборгованість перед “Каховтеплокомуненерго” або підпишуть договори про її реструктуризацію, — попередив чиновник.

Проте чи вистачить 2,5 тис. грн на автономку? Руслан Романенко впевнений: так.

— Звісно, для встановлення автономного газового опалення цих коштів замало. Але їх мінімально достатньо для встановлення електроопалення. На сайті Prom.ua можна знайти електроконвектори ціною в 1 тис. грн. Два таких конвектори потужністю по 1,5 кВт цілком можуть обігріти невелику квартиру. Хоча, дійсно, для 4-кімнатної цього буде недостатньо. А ось відрізка від централізованого опалення, проєкт та інші супутні витрати будуть можливі або за мінімальну плату, або й зовсім безоплатно. В будь-якому разі це будуть значно менші витрати, ніж відрізання окремих абонентів, бо зараз усіх відключатимуть цілими гілками [від тепла], — сказав він, відповідаючи на питання “Нового дня”.

Проте ті, хто вже займався встановленням автономного електроопалення, стверджують, що заяви місцевих чиновників не відповідають реальності. За словами каховчанки Любові Білої, яка торік відрізалась від централізованого теплопостачання і встановила електричний конвектор, їй ці роботи обійшлися більше ніж у 20 тис. грн.

— Звісно, можна придбати конвектор-”дуйку” й за 1 тисячу гривень та трохи підсилити проводку, але це не замінить повноцінного централізованого опалення в усій квартирі. Адже якісний, безпечний та економний електричний конвектор коштує набагато дорожче. А ще треба замовити проєкт, оплатити послуги електрика — лише вони мені обійшлись торік у 3 тис. грн, замінити батареї, прокласти нові труби і витратитись хоча б на косметичний ремонт, який неминучий при відрізанні від “централки”. Загалом на усі роботи, замовлення і погодження проєкту у мене пішло майже 3 місяці. Зробити все це швидко виявилось неможливо. Тож якщо комусь потрібно встановлювати автономку, їм варто поквапитись. Інакше в листопаді вони ризикують залишитись без опалення, — порадила жінка.

Нагадаємо, що раніше в Каховці відмовились від централізованого опалення в мікрорайоні Свєтлово. Але в 2014 році для допомоги на встановлення автономного опалення малозабезпеченим громадянам виділяли значно більше ніж 2,5 тис. грн. Тоді надані суми покривали більшу частину витрат на повноцінну “автономку”.

Олег БАТУРІН. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН