Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через тривалі дощі на Херсонщині зросли ціни на овочі та фрукти

Які ціни на сезонні овочі та фрукти на центральному ринку Херсона та гуртовому ринку у Великих Копанях. Чи зросли вони у порівнянні з минулим роком.

Леонід Кириченко засновник фермерського господарства “Зоря Каховщини” розказує, що через тривалі дощі вимокли ділянки землі з врожаєм. У воді десь пів гектара, але більша проблема у тому, що овочі можуть не дозріти через дощову погоду.

“Я фермерую 30 років і такої аномальної погоди я не памʼятаю. І ми, як кажуть в народі “в шоку”. Більше нічого не можемо сказати”, – говорить Леонід Кириченко.

Саме через тривалі дощі розсаду висадили із запізненням. Через ті ж дощі затримуємось і зі збиранням врожаю, – пояснює фермер.

“Ось поруч огірок і він також стояв у воді. З’явилися хвороби. Через дощі не було можливості збирати його. Огірок переріс і хвороби з’явилися. Там савойська капуста, така сама ситуація. Далі пекінська капуста і там те саме. З того боку полуниця і ми встигли зібрати десь 70% врожаю. Я не можу давати прогнози, скільки зберемо. Якби я запрограмував, наприклад, 20-70 %, і це – багато”, – каже чоловік.

Погодні умови впливають і на ринкові ціни на овочі та фрукти.

Херсонка Ольга тільки-но прийшла скуплятись. Цього року на зиму солитиме хіба що огірки.

“Дорогувато все. Думала, буде дешевше і побалую дітей фруктами. Але буду брати хоч трошки. Овочі є свої, бо живу у приватному секторі. А от фруктів загалі немає. На дереві було два-три абрикоси”, – розповідає жінка.

Покупчиня Любов Іванівна, розказує, що брала солити огірки.

“Брали огірки солити, картоплю постійно беру, помідори. Ось вишню заморозили, смородину брали. Ціни такі, що ж робити”, – говорить Любов Іванівна.

Олександр Ісмаілов торгує фруктами та ягодами. Люди беруть на варення переважно смородину. Сам закупляє її по 55 гривень за кілограм. На ринку править 65 гривень, щоб покрити витрати на дорогу та лабораторну перевірку.

“Наші абрикоси дуже важко ідуть. Їх мало було і бачите, який вигляд у них. А турецькі – гарні й смак хороший. Турецька закінчується, а нашої взагалі немає. Я беру з каховського саду. День стоїть і псується. Дешевшати не буде, думаю”, – говорить продавець.

Усі ягоди з Херсонщини, окрім чорниці, яку везуть із західної України, – говорить продавець Павло.

“Черешня від 85 до 100 гривень, малина зараз через дощі дорожчає. Зараз по 100-120 гривень за кілограм. Ціна піднялась. На варення ще рано брати”, – розказує Павло.

Херсонка Лілія Анатоліївна говорить про якість овочів, що в порівнянні з тим, що було місяць тому, якість овочів краща, вже з полів. Зазвичай бере до кілограма. Лілія Анатоліївна каже, хочеться все, але бере те, що дозволяють фінанси.

Наразі кабачки, огірки, баклажани, перець уже місцеві, – говорить продавчиня Алла.

“Кабачок – 15, 10, 5 грн, залежить від якості. Огірки по 8 – 10 грн. Найдорожча зараз броколі. Все погоріло. 80 гривень за кілограм. Огірки вже катають, кабачки. А от помідори ще не беруть так”, – розказує Алла.

За словами продавців, ціни на ринку зумовлені вартістю продукції на гуртовому ринку у Великих Копанях.

На цій інфографіці виведені середні ціни, які склалися сьогодні на гуртовому ринку у Великих Копанях і центральному ринку Херсона.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН