Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області хижак знищує азовську мідію

У Запорізькій області на Азовському узбережжі морський хижак знищує мідію

У Запорізькій області на Азовському узбережжі відпочиваючі помітили морських хижаків, які знищують мідію. Фото незвичайних істот в Facebook опублікували Степан Бухайло і Андрій Оношко.

Як виявилося, дивовижна раковина – це кладка рапана, який є інвазивним видом (біологічний вид, поширення якого загрожує біологічному різноманіттю) і живе в Чорному морі. Саме через нашестя рапана за 20 років зникла вся чорноморська устриця і майже знищена мідія.

Тепер цей хижак з’явився і в Азовському морі. За його користувачів мереж, рапана могли завезти на днищах кораблів з Чорного моря. У Запорізькій області кладки рапана були помічені на Бердянській косі і на косі Обіточної в Приморську.

Минулого літа на пляжі запорізького курорту також викидало ці загадкові істоти. Личинки рапана, які обліпили мідію, дивували відпочиваючих. Рапан – активний хижак, який живиться двостулковими дрібними молюсками (мідіями і устрицями).

«Очевидно багато хто помітив появу нового жителя Азовського моря, точніше прояв його інстинкту розмноження. Хижак-рапан, прибулець з більш солоних морів, як герой «Чужого» прикріплює капсулу містить до 1000 яєць до тіла іншої молюска, попередньо просвердливши в раковині жертви отвір », – написав на своїй сторінці в Facebook користувач Олексій Косов.

В Азовському морі рапан з’явився порівняно недавно. Його батьківщина – Тихий і Індійський океан. Близько ста років тому рапан завезли в Чорне море, а тепер – і в Азовське. Його засилля може істотно скоротити чисельність мідій, які є природним фільтром. Це, в свою чергу може погіршити стан екосистеми Азовського моря.

Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН