Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Кам’янській Січі планують побудувати пам’ятник: оголосять конкурс для архітекторів

25 річницю ухвалення Дня Конституції України відсвяткували на Кам’янській Січі.
Саме тут, на берегах Дніпра, гетьман війська Запорозького Пилип Орлик разом з побратимом кошовим отаманом Костем Гордієнком, який похований на цьому місці, обговорювали першу в світі Конституцію. Тому – не випадково, що на Херсонщині з`явилась традиція відзначати День Конституції у селі Республіканець Бериславського району, де збереглись залишки єдиної козацької січі. Кам’янська Січ- це унікальна історико-культурна пам`ятка.

Під час святкування, гості поринули в історію та стали свідками захопливих дійств: театралізованого відтворення прийняття Конституції Пилипа Орлика, показових виступів козацьких варт з Херсона та Миколаєва, а також інших заходів, просякнутих духом козацтва.
Провели молебень та покладання квітів до могили кошового отамана Костя Гордієнка
Ігору Йосипенку від Херсонської облдержадміністрації вручено справжню козацьку шаблю за плідну роботу щодо відродження історичної пам’яті нашого народу- Кам’янської січі.

Також були відзначені всі ті,хто щодня працюють для збереження незалежності нашої країни. Гості отримали багато вражень та були вдячні за таку чудову організацію.

Січ – важлива історична пам’ятка нашого народу, тож зараз перед командою Херсонської обласної державної адміністрації стоїть амбітна мета – перетворити Кам‘янську Січ в історико-туристичне місце, яке притягуватиме тисячі туристів, а також дозволить відкрити для громадян невідомі таємниці українського козацтва.

Сергій Козир, голова Херсонської обласної державної адміністрації зазначає:
“Зі сторони адміністрації з місцевою владою, потрібно попрацювати для того, щоб це історичне розвивалось. Ми плануємо зробити конкурс для того, щоб всі архітектори долучилися і запропонували модель розбудови цього комплексу, щоб в подальшому це був історичний магніт для туристів”.

Вже існує багато планів для розбудови та розвитку Кам’янської січі, про це повідомляє депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко:” Я вдячний голові Херсонської обласної державної адміністрації Сергію Козирю за ініціативу побудувати на Кам’янській січі пам’ятник Першій Конституції в світі. Я вважаю, коли ми це зробимо – і це буде вагомий внесок. А що нам заважає ще й зробити реставрацію хреста Костя Гордієнка ? Ми розуміємо, що статус цієї пам’ятки – республіканський , тому кожен Президент України повинен саме з цього місця, кожного року 28 червня звертатися до українців з вітанням до Дня Конституції”.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН