Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Хортиці відкрили новий об’єкт історичної спадщини

В рамках проєкту «Час збирати каміння» на території Національного заповідника урочисто відкрили «Меморіал Хортицьких менонітів».

Роботи зі створення Меморіалу розпочалися у 2019 році, коли на території Верхньої Хортиці співробітники Національного заповідника у фундаменті старої радянської будівлі знайшли близько 300 поховальних плит менонітів. У учасників пошукової експедиції відразу виникла ідея реалізувати масштабний проєкт «Час збирати каміння». Основною метою цієї ініціативи стало дослідження, реставрація та музеєфікування пам’ятників менонітів, які колись проживали в нашому регіоні.

Два роки кропіткої роботи співробітників Національного заповіднику “Хортиця” спільно з канадською організацією «Ukrainian headstone project group», БФ «Менонітський центр», менонітською громадою м. Запоріжжя, БФ «Хортиця», ТОВ «Юр-Твін», ТОВ «ФЕМ-Запоріжжя» волонтерами та небайдужими мешканцями міста Запоріжжя, нащадками запорізьких менонітів, які нині проживають в Канаді, завершились створенням Меморіалу Хортицьких менонітів з 18 пам’ятників.

  • Хортиця сьогодні єднає не тільки Україну, а й контененти. Меноніти це унікальний субетнос, який за час свого проживання на землях колишнього Війська Запорозького, зробив значний внесок в економічне та культурне життя нашого краю. Але ця спільнота не вписувалася в імперські, а згодом і в радянські світоглядні рамки. Меноніти зазнавали переслідувань, репресій. Згодом їх змусили покинути регіон, а пам’ять про них знищили. Однак сьогодні ми з Вами відкриваємо знову цю надзвичайно важливу сторінку історії острову Хортиця, Запорізького краю. Тому хотів би подякувати всім хто долучився до цього проєкту та доклав максимум зусиль, щоб зберегти історичну пам’ять, – зазначив директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко.

Тепер кожен охочий житель чи гість Запорізької області зможе відвідати цей новий історичний і туристичний об’єкт, щоб на власні очі побачити унікальні пам’ятки та познайомитися з культурою менонітів.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН