Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Укргідроенерго отримає $211 мільйонів на будівництво гібридних систем з виробництва електроенергії

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у переговорах між Україною і МБРР щодо Проєкту «Україна ‒ Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)», після чого відбулося підписання відповідного Протоколу переговорів всіма членами офіційної делегації.

Проєкт «Україна ‒ Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго») спрямований на підвищення надійності та ефективності роботи   Об’єднаної енергосистеми України для інтеграції до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E шляхом розширення обсягу надання допоміжних послуг компанією Укргідроенерго для ринку електричної енергії та покращення їх якості, забезпечення підвищеної економічної ефективності ОЕС України шляхом збільшення маневрової потужності та зменшення витрат на її регулювання.

По завершенню перемовин та підписання Протоколу переговорів між Україною і МБРР сторони подякували одне одному за плідну напружену співпрацю, наголосивши на важливості Проєкту.

«Хочу подякувати усім, хто долучився до процесу розробки цього Проєкту за їх неймовірні зусилля. Звісно, основні виклики ще попереду, втім вже зараз можу сказати, що вже пройдено значний шлях і підписання Протоколу – вагоме досягнення», – зазначив менеджер глобальної практики з енергетики Світового Банку Самір Шукла.

«Команда Проєкту працювала інтенсивно та злагоджено, що принесло очікуваний результат.  Цей Проєкт надзвичайно важливий для стійкості української енергосистеми в контексті порядку денного енергетичної галузі», – зауважила керівниця делегації Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, старша спеціалістка з питань енергетики Сільвія Мартінес Ромеро.

«Вітаю усіх з підписанням Протоколу. Це, без сумніву, визначна подія. Ми відкриті до співпраці в питаннях залучення інвестицій в енергосистему України», – підкреслив голова української делегації на переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, перший заступник міністра енергетики України Юрій Власенко.

В свою чергу генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота подякував інвесторам за багаторічну співпрацю, довіру та конструктивну роботу й висловив переконання в успішності реалізації Проєкту.

«Я хотів би подякувати в першу чергу партнерам за довіру. В 1996 році ми підписали зі Світовим банком два контракти майже на 210 мільйонів доларів щодо реконструкції нашого обладнання. Це був масштабний інноваційний Проєкт, який ми успішно реалізували. Сьогодні ми підписали Протокол щодо реалізації більш масштабного та більш інноваційного проєкту. Символічно, що він має майже таку саму суму, а саме 211 мільйонів доларів. Ми вдячні за високу оцінку реалізації проєкту з реконструкції обладнання на гідроелектростанціях і, переконаний, що такий самий ефект ми отримаємо після заврешення реалізації цього проєкту у 2023 році», – зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Проєктом передбачається встановлення на чотирьох гідроелектростанціях компанії систем накопичення енергії промислового масштабу. Такі системи будуть встановлені на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС, Канівській, Кременчуцькій та Середньодніпровській ГЕС. Вони диспетчеризуватимуться спільно з гідроагрегатами ГЕС/ГАЕС для досягнення вищої маневреності в контексті надання допоміжних послуг на ринку електричної енергії України, у тому числі резервів підтримання частоти і автоматичного відновлення частоти.

Також планується виконання підпроєкту соціального спрямування на Дністровській ГАЕС, спрямованого на реалізацію програми зарядки електротранспорту в регіоні.

Окрім того, на кожній із зазначених ГЕС буде встановлена система сонячної фотоелектричної генерації для покриття внутрішніх та допоміжних енергетичних потреб гідроелектростанцій.

В результаті Проєкт розширить спектр вкрай необхідних енергосистемі допоміжних послуг, а саме –  резерв підтримки частоти, резерв відновлення частоти, регулювання реактивної потужності/напруги, які Укргідроенерго надає на ринку допоміжних послуг, збільшить аварійний резерв потужності та покращить якість допоміжних послуг.

Окрім того реалізація Проєкту забезпечить умови для інтеграції Об’єднаної енергосистеми України до Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E), яка запланована на 2023 рік, що вимагатиме значного підвищення гнучкості системи під час її ізольованої роботи до повної синхронізації, коли Україна остаточно приєднається до європейської мережі та стане її частиною.

Також Проєкт сприятиме виконанню стратегічних цілей та міжнародних зобов’язань України у сфері скорочення викидів парникових газів завдяки встановленню екологічно чистих джерел енергії, заміщенню вугільних ТЕС в енергетичному балансі, а також дасть поштовх розвитку електротранспорту.

Пресслужба Укргідроенерго

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН