Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Британські традиції вшанували у Херсоні

Про це розповів ректор вишу Олександр Співаковський.

Сьогодні долучився до Дня культури Великої Британії. Це країна, історія та сучасність якої багато чому вчать. Дякую факультету української й іноземної філології та журналістики за підготовку, за ініціативу – Інформаційному центру ЄС при ХДУ та відділу міжнародних ініціатив та проєктної діяльності, за підтримку – Представництву Європейського Союзу в Україні.

Щоразу під час спілкування зі студентами на подібних заходах намагаюся складні світоглядні речі доносити за допомоги простих аналогій. Наприклад, ми всі відзначаємо, що Європа – це насамперед порядок, закон, права людини. Нам подобається, як все влаштовано у країнах Європейського союзу. Але чомусь самі не завжди робимо те, що від нас залежить, щоб наблизити наше життя до європейських стандартів. У нас за правило кидати сміття прямо на вулиці, спалювати листя, не вдягати маску у приміщенні… Чи можемо ми собі уявити, що у Великобританії хтось буде безкарно порушувати норми та обмеження? Ні, бо є наслідки у вигляді штрафів, покарань. Тож ключове – це повага до законів, які дійсно захищають людину, її права і свободу.

Чи вірю я, що Україна хоча б через 10 років стане частиною Європейського Союзу? Сьогодні про це мене запитала студентка. Так, я на 100% впевнений! Але для цього нам всім і, насамперед, молоді треба попрацювати. Саме молодь – це та нова генерація, яка вже не жила при диктатурі, сприймає європейські цінності, має енергію та бажання перетворювати життя. Молодь вже володіє іноземними мовами. До речі, відмітив, що День Великобританії проходив двома мовами – українською та англійською.
Звернувся до студентства із закликом: не обирайте легкий шлях, від’їжджаючи після отримання гарної освіти в Україні до Європи, США, намагаючись влаштувати там своє життя.

Давайте пам’ятати, що ми – українці й маємо тут будувати свою демократичну, вільну країну, запозичуючи європейський досвід. Тож якщо до Європи, то тільки разом!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН