Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запорізькій області впроваджується інститут державної допомоги

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів зустріч з головою Антимонопольного комітету України Ольгою Піщанською та експертами проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС.

Зокрема, у заході взяв участь керівник групи проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау, голова обласної ради Олена Жук, міський голова Володимир Буряк.

Головна мета дводенної робочої поїздки голови Антимонопольного комітету та інших експертів в область – роз’яснення питань застосування законодавства про державну допомогу на місцях. Мова йде, в першу чергу, про оптимізацію державних витрат та збереження рівних конкурентних умов при наданні такої допомоги.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух зазначив, що приїзд представників АМКУ та проведення відповідних тренінгів буде дуже корисним. Адже сьогодні триває адміністративна реформа, і частина повноважень від органів влади передається на місця.

 – Ми готові до співробітництва і у подальшому. На сьогодні частина повноважень держави передана громадам. Саме громади мають ефективно та конструктивно працювати. Але частина з них демонструє дезорієнтованість у роботі. Наше завдання – будувати ефективний діалог. Немає проблем, які не долаються. Головне, щоб усі органи працювали як єдиний механізм, – відзначив Олександр Старух.

Ольга Піщанська розповіла про особливості застосування Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», прийнятого на виконання умов Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. Мова йде про застосування механізмів державної допомоги у відповідності до європейських стандартів. Адже сам термін “державна допомога” виник 30 років тому. А сьогодні стоїть завдання наповнити його європейським сенсом і впровадити механізми реалізації законодавчих змін на місцях. Головне питання – щоб така допомога суб’єктам господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів не спотворювала економічної конкуренції. Вже у 2022 році нові правила мають запрацювати у повному обсязі.

За словами Ольги Піщанської, представники АМКУ планують відвідати з тренінгами спочатку всі великі міста України, а пізніше – і центри інших великих громад.  Адже зараз дуже важливо, щоб всі зрозуміли, як повинні працювати механізми надання державної допомоги відповідно до прийнятих законодавчих змін. Щоб в усіх громад були рівні можливості, щоб усі знали, як формувати заявки до комітету. Голова АМКУ зазначила, що у цих питаннях Запоріжжя серед лідерів і може бути прикладом для інших міст України.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН