Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Виставка «Королева химерних форм» відкрилась в Херсонському художньому музеї (відео)

До Міжнародного дня музеїв , в художньому музеї імені Олексія Шовкуненка відкрилась чудова виставка “Королева химерних форм” – вази з музейної колекції. На виставці представлені вази з колекції Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка.

Наявність в експозиції експонатів, вироблених та оздоблених в різні часи на керамічних і скляних підприємствах України, Росії, країн Європи та Азії, дає можливість ознайомитися з історією появи вази, як витвору мистецтва і одночасно утилітарного предмета, дуже необхідного в нашому побуті.

Всього представлено 55 унікальних експонатів, виконаних у найрізноманітніших техніках.

“Ваза оздоровлена у техніці “кракле”, тобто тут технологія використання штучного розтріскування- цей ефект передбачений у виробництві. Доповнює рельєф із зображенням китайського дракона, який грається з перлиною. Це символ Китаю та процвітання”. – розповіла Владислава Дяченко, заступниця директора з наукової роботи Херсонського обласного художнього музею ім. О. О. Шовкуненка.

Кожна ваза має свою історію створення. Наприклад ваза, 19 століття, яка оздоблена в техніці перегородчастої емалі.

В Японії її позначили словом “сіппо” – сім коштовностей: золото, срібло, лазурит, перли, гірський кришталь, агат, корал або рубін. І дійсно всі ці коштовності додавалися до емалі при створенні цієї вази. Про кожний експонат можна довго розповідати, але краще побачити таку красу на власні очі.

Виставка буде тривати до середини літа. Тож всі охочі можуть прийти та, дивлячись на такі чудові експонати, поринути в світ історії та мистецтва.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН