Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Голова «Спілки жінок Херсонщини» Ірина Ніколаєва взяла участь в Міжнародній конференції «Мир без насильства» 

14 травня Міжнародна конференція «Мир без насильства», що відбулася в Києві, об’єднала навколо процесів миротворення та протидії насильству понад 100 учасників з 5 країн світу. Організаторами заходу та ініціаторами створення «Міжнародного парламенту матерів», презентованого на конференції, виступила ГС «Спілка жінок України». 

Головною метою зібрання стало об’єднання жіночих організацій, волонтерських платформ, громадських та культурних діячів, меценатів та представників влади заради пошуку шляхів припинення насилля, несправедливості, гендерної нерівності та війни. Акцент був зроблений на важливості ролі жінок в реалізації цих змін. 

Актуальність піднятих тем підкреслила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, яка приєдналася до конференції: «Адже лише у 2019 і 2020 роках унаслідок домашнього насильства скоєно 80 і 70 убивств відповідно. Байдужість реально вбивча». Вона також заявила, що офіс генерального прокурора цілком підтримує ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання і боротьбу з насильством стосовно жінок і домашнім насильством. 

Лідерки жіночих організацій розповідали, яким інструментом миротворення кожна з них несе мир у своєму регіоні або країні. Хтось займається дітьми з обмеженими можливостями, хтось допомагає через підтримку матерів та дружин військовослужбовців, хтось – через економічну спроможність, розповідає Ірина Ніколаєва, голова «Спілки жінок Херсонщини»: 

«Для мене миротворення – не лише про проведення фестивалів, не лише про об’єднання людей. В результаті семи років громадської діяльності, миротворенням для мене стала підтримка зростання економічної стабільності молодих людей, підлітків та жінок. 

Саме про це я розповідала на конференції. І чому з 2019 року перестала підтримувати інтернатні заклади акціями та заходами, почавши більше фокусуватися на фінансовій грамотності та економічній спроможності вихідців з інтернатів, жінок та дівчат. Всіх, хто має таке бажання!» 

В рамках дискусійної панелі «Жінки. Мир. Безпека» спікерка наголосила: якщо жінка буде економічно спроможною, то вона 

  • ніколи не віддасть своїх дітей в інтернат, бо в неї буде за що їх годувати! 
  • сама зможе отримати належну медичну допомогу, обстеження для себе і своїх дітей!
  • ніколи не попаде до кризового центру, бо матиме кошти та можливість захистити себе у критичний час!

Це приклад миротворення через економічне зростання, соціальну підтримку. Що дуже важливо сьогодні, враховуючи, що Херсон – останній в рейтингу міст України за економічними й соціальними показниками. Ми маємо розуміти, що Херсонщина – прикордонна область, для нас дуже важлива стабільність людей. Зараз, як ніколи, потрібно підсилювати патріотизм і збереження населення на місцях.  

«Кому, як не жінкам, оцінити можливості щасливого й безпечного життя для кожної дитини, яку вони приводять у цей світ. Голос матері повинен бути почутим! – саме таким був головний заклик конференції», – резюмує Ірина Ніколаєва.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН