Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині аграріям доведеться пересівати кукурудзу

Станом на 30 квітня на Херсонщині у деяких господарствах аграрії отримали зріджені посіви кукурудзи або ж зовсім їх не отримали.

Про це розповів Олександр Котигора, менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, передає SuperAgronom.com.

Зазначається, що ця ситуація спостерігається там, де агрономи сіяли кукурудзу в надранні терміни сівби з 12 по 16 квітня, коли вночі температура повітря сягала 7−8°C, а вдень — 10−12°C. Температура на глибині залягання насіння дорівнювала 4−6°C.

«Часто дату сівби диктують погодні та ґрунтові умови регіону вирощування, а також розміри посівних площ кукурудзи в конкретному господарстві. Зазвичай, аграрії переносять сівбу на більш ранні терміни, а в деяких випадках — і на надранні. Та слід мати на увазі, що сівба кукурудзи ранньою весною впливає на результати», — повідомляє експерт.

Зауважимо, що надранні посіви мають сходи до 5 тижнів, залежно від типу ґрунту та погодних умов. Протягом цього часу насіння та сходи рослин чутливі до ураження шкідниками та хворобами, їх ріст та розвиток підпадає під вплив можливих несприятливих умов поля: кірка, перезволожений або підтоплений ґрунт. Також підвищується ризик впливу холодних температур і повернення холодів.

«Найбільша небезпека чекає на аграрія при надранньому терміні сівби або при поверненні тривалого похолодання після короткочасного теплого періоду, коли захист кукурудзи від холоду вимагає особливої уваги. Зерно кукурудзи може почати проростати, формуючи зародковий корінець, первинну кореневу систему, колеоптиль та листки, при цьому воно нормально споживає воду, навіть якщо температура ґрунту менша 8 °C протягом кількох діб», — пояснює Олександр Котигора.

Однак, за такої температури не зможуть нормально функціонувати ферментні системи, що регулюють поділ клітин і контролюють напрямок росту. Внаслідок такого феномену колеоптиль може навіть і загинути, що і відбулось в деяких господарствах цього сезону на Півдні України, які провели сівбу кукурудзи на початку квітня, коли середньодобова температура повітря сягала 8−12°C, а температура на глибині залягання насіння — 4−6°C.

«У результаті аграрії отримали недружні сходи, а деякі — взагалі не отримали. Для агрономів, які взагалі не отримали сходів, оптимальний варіант вирішення цієї ситуації — це пересів. Якщо зріджені посіви отримали у господарствах, що вирощують кукурудзу на зрошенні, то з потенційних 11−14 т/га можна буде отримати лише близько 10 т/га. На богарних землях врожайність також буде меншою. Тому при сівбі особливу увагу слід звертати на температуру ґрунту», — наголошує фахівець.

Слід підкреслити, що мінімальна температура для проростання насіння кукурудзи є 8−10°C, а для появи сходів — 10−11°C. Біологічний мінімум появи життєздатних сходів відзначається у кременистих гібридів при 10−11°C, а у зубовидних — при 11−12°C. Рання сівба в холодний перезволожений ґрунт призводить до загибелі насіння та зріджених сходів. Найкращим терміном для сівби вважається настання стійкої середньодобової температури 14 °C.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН