Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина може стати першою областю на півдні, де реалізують програму розвитку та опанування української мови

Про це розповів у соціальних мережах Олександр Співаковський.

Радий вітати на Херсонщині патріота півдня України, українського політика, науковця, громадського діяча, Уповноваженого із захисту державної мови, мого колегу по роботі у Комітеті з питань освіти та науки Верховної Ради VIII скликання Тарас Кремінь.

Свій візит в область він розпочав із зустрічі з головою Херсонської обласної державної адміністрації Сергієм Козирем, його заступником Андрієм Шибаєвим, керуючим справами виконавчого апарату Херсонської обласної ради Павлом Александровим.

Говорили, звичайно, про мову та про ті заходи, які ми – влада, депутати, Херсонський державний університет – можемо реалізовувати у співпраці з Офісом Уповноваженого із захисту державної мови задля підтримки та розвитку української мови у нашому регіоні.

Це дуже важлива для мене тема, бо саме у 2017 році ми, тоді народні депутати, вносили зміни до Закону «Про освіту», де визначили гарантію навчатися рідною мовою представникам корінних народів і національних меншин України поряд з державною мовою. Ми максимально коректно виписали норми цього Закону та Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» заради унеможливлення будь-яких спекуляцій на тему утисків материнської, рідної мови, якою б вона не була.

Зараз на рівні уряду готується Концепція державної мовної політики та проєкт Державної програми розвитку та опанування української мови.

Почули від пана Тараса важливий меседж – регіони запрошують долучитися до розробки цих стратегічних документів та одночасно розпочати створення власних обласних програм розвитку та опанування української мови з урахуванням регіональної специфіки. І це дійсно дуже потрібний крок м’якої українізації, підкреслюю, не нав’язування української мови, а створення відповідного культурного середовища та надання допомоги тим, хто потребує вдосконалення знань державної мови. Домовилися, що Херсонщина спробує стати першою південною областю, яка затвердить регіональну програму розвитку та опанування української мови.

Звичайно, я бачу тут велику роль депутатського корпусу обласної ради, який буде затверджувати відповідну програму, а також розумію, що без наукового та методичного, ресурсного потенціалу Херсонського державного університету з нашим потужним факультетом української й іноземної філології та журналістики впоратися буде неможливо. Вже зараз ми маємо програми, які дозволяють державним службовцям, працівникам сфери обслуговування, керівникам різних рівнів підтягнути свої знання української мови, яка є обов’язковою для публічного спілкування.

Нещодавно в університеті ухвалено Положення про сертифікатні програми, це є підставою пропонувати різним цільовим групам мовні курси та видавати відповідні сертифікати, як того вимагає сучасне законодавство.

Отже, перспективи співпраці окреслені, будемо підтримувати ініціативи Офісу Уповноваженого із захисту державної мови як на рівні місцевої влади, так й на рівні університету.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН